Advertentie

Spaanse banken zien probleemkredieten pieken

Spaanse banken zagen het aantal probleemdossiers in juni oplopen tot 11,6 procent van hun totale kredietportefeuille, een record.

De Spaanse banken blijven fors blootgesteld aan de rommelkredieten, die mee aan de basis lagen van de financiële crisis van 2008. Dat blijkt uit cijfers die de Banco de Espana maandag publiceerde.

In juni bestond maar liefst 11,6 procent van de totale kredietportefeuille van de Spaanse banken uit rommelkredieten, een record. In mei was het aandeel  11,2 procent. Vergeleken met een jaar eerder is dat een toename van 1,9 procentpunt, komende van 9,7 procent in juni 2012.

Het groot aantal probleemkredieten is een gevolg van de zware vastgoedcrisis en de daaraan gekoppelde recessie. In Spanje dalen de huizenprijzen al 21 kwartalen op rij, de gemiddelde woning is nu 29 procent goedkoper dan bij de piek begin 2008.

In absoluut aantal zit het aantal probleemkredieten in Spanje met 176 miljard niet op een record: daar was de piek de 191 miljard in november 2012  Maar dat ligt vooral aan het feit dat Spaanse banken de jongste jaren zwaar op dieet gegaan zijn: in totaal verschaffen ze nu nog 1.519 miljard kredieten, dat is 325 miljard of 17 procent onder de piek van eind 2008.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.