Advertentie
Advertentie

Vooruitblik Euronext Brussel 15 april 2013

(tijd) - Beleggers dumpten vrijdag gretig grondstoffen, waarbij goud in een 'berenmarkt' belandde. Aanleiding was een sombere reeks cijfers over de Amerikaanse economie. Die geven aan dat de consument de vinger op de knip begint te houden en sterken economen in de overtuiging dat de grootste economie ter wereld voor het derde jaar op rij op een vlaag van lentemoeheid afstevent, alle stimulus door de centraal bankiers ten spijt.

De goudprijs tuimelde vrijdag bijna 5 procent tot 1.487 dollar, het laagste peil sinds juli 2011. Sinds de piek van 1.900 dollar in september 2011 verloor het gele metaal meer dan 20 procent van zijn waarde. Bijgevolg zit goud nu in een 'baissemarkt'.

Ook andere grondstoffen, zoals zilver, olie en koper, incasseerden een stevige tik.

Advertentie

Hoe het met de wereldeconomie gesteld is, horen we komende week. Dan stelt het Internationaal Monetair Fonds tijdens zijn lentebijeenkomst in thuisbasis Washington zijn halfjaarlijkse prognoses voor. En die beloven somber te zijn.

Deze week staan er ook nog eens flink wat bedrijfsresultaten op het menu. Vooral in de VS met kleppers als Google, Microsoft, Goldman Sachs en Coca-Cola, maar ook in België bijten de rederijen CMB en Euronav de spits af. De kans is groot dat bedrijfsleiders zich samen met de cijfers over het eerste kwartaal bijzonder behoedzaam uitlaten over de rest van het jaar.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.