Advertentie

Wal-Mart opnieuw op 1 in Fortune 500

Wal-Mart heeft ExxonMobil van de troon gestoten en prijkt opnieuw bovenaan de Fortune 500-rangschikking. Apple is als een komeet in de toptien beland.

De Fortune 500 is de lijst van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, gemeten naar omzet. Wal-Mart was in 2012 goed voor een omzet van 469,2 miljard dollar. De retailreus focust op lage prijzen om extra klanten naar de winkels te lokken. Wal-Mart speelde haasje-over met ExxonMobil, dat vorig jaar de toppositie innam.

ExxonMobil moet die positie weer afgeven. De omzet van de oliereus klokte vorig jaar af op 449,9 miljard dollar. De oliegigant is het meest winstgevende bedrijf van de lijst, met een winst van 44,88 miljard dollar. Dat is maar een zucht onder het vorige record in 2008. Toen boekte het concern een winst van 45,22 miljard dollar, meteen de allergrootste winst ooit door een Amerikaans bedrijf geboekt.

De oliebedrijven doen het goed in de hoogste regionen van de Fortune 500. Het oliebedrijf Chevron blijft de derde plaats behouden, met een omzet van bijna 234 miljard dollar. De vierde plaats is voor de olieraffinaderij Philips 66, een afsplitsing van het energieconcern ConocoPhilips. Philips 66 is een van de bekendste Amerikaanse merknamen. Zo'n 86 jaar geleden opende in Kansas het eerste tankstation met het label 66.

Ook de superbelegger Warren Buffett maakt zijn opwachting in de topvijf van de Fortune 500. Het investeringsvehikel Berkshire Hathaway klimt van de zevende naar de vijfde plaats met een omzet van 162,4 miljard dollar.

Apple is als een komeet van de zeventiende naar de zesde plaats geschoten. De elektronicareus boekte vorig jaar een omzet van 156,5 miljard dollar.

Vervolledigen de toptien: de autobouwer General Motors (7), het industrieel concern General Electric (8), het energiebedrijf Valero Energy (9) en de autofabrikant Ford Motor (10).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.