Spanje Europees kampioen

Fernando Torres scoorde een van de doelpunten voor Spanje (foto: Reuters).

Spanje heeft het Europees Kampioenschap voetbal gewonnen door in Kiev Italië overtuigend in de pan te hakken met 4-0.

Voor Spanje is het de derde Europese titel (1964, 2008 en 2012) en de tweede op rij. David Silva (14.) en Jordi Alba (41.) scoorden voor de rust, Torres (84.) en Mata (88.) zetten de 4-0 eindstand op het scorebord. Spanje is zo het eerste land dat drie opeenvolgende grote toernooien (EK 2008, WK 2010 en EK 2012) op zijn erelijst mag bijschrijven.    

Een uitgekookt Spanje had in de eerste helft aan twee tempoversnellingen genoeg om met een 2-0 voorsprong te gaan rusten. Na 14 minuten zette Fabregas zich goed door op rechts, David Silva kopte de openingstreffer voorbij Buffon (1-0). Vijf minuten voor de rust sloeg 'La Furia Roja' opnieuw toe. Linksback Jordi Alba rondde een pijlsnelle counter met Xavi als tussenstation zelf af (2-0). Tussendoor nam een indrukwekkend Spanje de voet van het gaspedaal en lieten ze de Italianen in de wedstrijd komen. 'La Squadra' kon echter enkel wat dreigen op stilstaande fases.

De ingevallen Di Natale had vlak na rust de aansluitingstreffer aan de voet, maar doelman Casillas stond paraat. Op het uur werd het helemaal uitzichtloos voor Italië, toen de pas ingevallen Thiago Motta zich blesseerde. Prandelli had echter al zijn wissels al opgebruikt, waardoor 'La Squadra' nog ruim een halfuur met tien verder moest. Italië kon geen vuist meer maken, Torres en Mata diepten de score nog verder uit tot 4-0.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud