analyse

Bubbels op de beursvloer

Umicore was dankzij de rush naar batterijtechnologie de primus in de Bel20-index. ©Umicore

De Brusselse beurs beleefde een grand-crujaar. Half december stond de Bel20 op 12 procent winst, of 15 procent inclusief dividenden. 2018 oogt veelbelovend. De economische motor draait volop, de waarderingen zijn niet buitensporig en de blijvend lage rente werkt stimulerend.

Het gebeurt zelden dat de wereldeconomie synchroon een mooi groeipad volgt, maar dat is precies wat nu gebeurt. Zowat overal ter wereld verbetert de arbeidsmarkt, stijgen de investeringen en krijgen de bedrijfsleiders en de gezinnen meer vertrouwen zodat ze meer uitgeven.

Tien jaar na de start van de financiële crisis is die dynamiek ook in de eurozone voelbaar. De werkloosheid is gedaald tot 9 procent, het laagste peil sinds 2009. Dit jaar zal de economie in de eurozone wellicht met 2,2 à 2,3 procent zijn gegroeid, de stevigste score in een decennium. Niets wijst erop dat snel een einde komt aan die opwaartse beweging.

Het herwonnen optimisme vertaalt zich ook in de bedrijfswinsten. De winstmarges van de Europese bedrijven herstelden veel trager dan die van hun Amerikaanse collega’s. Pas sinds een jaar verbeteren de marges bij de Europese ondernemingen weer. Omdat Europa in de economische cyclus een stuk achterloopt tegenover de VS, is de kans groot dat het oude continent nog een inhaalbeweging te goed heeft.

Mooie liedjes

Door het hogere toerental voor de economie en de bedrijfswinsten is het logisch dat ook de aandelenkoersen zijn gestegen. Maar omdat mooie liedjes niet eindeloos duren, overheerst bij sommigen de angst dat ons een forse correctie wacht. Het klopt dat het lang geleden is dat de aandelenmarkten nog stevig onderuitgingen. 2017 bracht ons geen noemenswaardige correcties van 10 procent of meer. Zulke kortstondige tikken komen normaal gezien elk jaar wel eens voor, zelfs in de sterkste stierenmarkten. Ze zijn zelfs gezond, omdat ze de overdrijvingen in sommige sectoren of individuele aandelen helpen weg te werken.

Tegenover andere activa zijn aandelen goedkoop.

Dat betekent niet dat ons een berenmarkt of recessie te wachten staat. In de eerste plaats moeten we de beursklim niet overdrijven. We mogen niet vergeten dat 2016 niet zo’n gunstig beursjaar was. Zowel de Bel20 als de bredere Europe Stoxx600-index eindigde in het rood. De waarderingen op de beurzen zijn weliswaar gestegen, maar niet in die mate dat we voor zeepbellen moeten vrezen. De Europese bedrijven noteren tegen 15 keer hun winst. Dat is slechts iets hoger dan het langetermijngemiddelde.

Schildpadtempo

Tegenover andere activa zijn aandelen goedkoop. Het gemiddelde dividendrendement van Belgische aandelen steekt met 3,7 procent schril af tegen de opbrengst van een halve procent op 10-jarige Belgische staatsobligaties. Of tegen het schamele rendement van 0,11 procent op een spaarboekje. Als je het winstrendement van aandelen - de winst die bedrijven per 100 euro beurswaarde genereren - afzet tegenover de obligatieopbrengsten, zijn de beurzen allerminst peperduur. In Europa brengen aandelen 6 procentpunten meer op.

De rente blijft uiteraard niet eeuwig op een historisch dieptepunt. In de VS trekt de Federal Reserve al even de rente op, zij het in een schildpadtempo. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich klaar om de stevige monetaire stimulus te doven. Toch is de ECB na alle economische ellende op haar hoede om niet te snel van stapel te lopen.

De economie is robuust genoeg om wat hogere intresten aan te kunnen. De opmars van de euro baart wat meer zorgen, omdat die de Europese bedrijven met een handicap opzadelt tegenover hun Amerikaanse of Aziatische sectorgenoten. Toch mogen we dat niet overdrijven. De consumptie draagt 55 procent bij aan de economie in de eurozone, tegen amper 5 procent voor de netto-export. De Europese ondernemingen halen de helft van hun omzet in de Europese Unie.

©BELGA

Disruptie

Beleggen is meer dan naar de beursindexen kijken, het is vooral een verhaal van individuele sectoren en bedrijven. Bij heel wat beursprestaties speelde disruptie een hoofdrol: technologische en maatschappelijke veranderingen die hele sectoren overhoop kunnen gooien.

Op dit beursjaar mogen we met bubbels klinken, maar sommigen wacht in 2018 een kater.

Onze kooplust op het internet deed aandelen als de pakjesbezorger Bpost (+18%) boomen, maar deelde tikken uit aan de verhuurders van winkelvastgoed zoals Vastned Retail Belgium (-17%) . De instap van de onlinereuzen Amazon en Alibaba in traditionele winkelketens ontlokte een exodus van beleggers in andere retailers, waaronder Ahold Delhaize (-7%), vanuit de vrees dat de onlinegiganten weldra ook de gewone supermarktschappen overheersen. Colruyt (-8%) droeg wegens de agressievere concurrentie de rode lantaarn in de Bel20.

Meerdere overheden rolden hun plannen uit om auto’s op brandstofmotoren te verbieden. Als we straks allemaal met een elektrische of hybride auto moeten rijden, zal de vraag naar batterijen exploderen. In Brussel troonde Umicore (+45%), dat materialen voor de lithium-ionbatterijen levert, zich tot beste Bel20’er.

Biotechbedrijven zoals Argenx (+193%,), Celyad (+90%) of Ablynx (+88) profiteerden van gunstige testresultaten voor enkele medicijnen in ontwikkeling, al is succes niet verzekerd.

Met de West-Vlaamse tapijtmaker Balta (-33%) kreeg de beurs van Brussel opnieuw vers bloed. Helaas zadelde de introductie de intekenaars met een kater op, nadat het bedrijf al enkele maanden na zijn debuut zijn mooie beloftes niet had kunnen waarmaken. Het bewijst het nut van diversificatie in uw portefeuille, die u hoofdzakelijk het best stoffeert met gevestigde namen met een stevige staat van dienst.

Op dit beursjaar mogen we met bubbels klinken, maar sommigen wacht in 2018 een kater. Wie meer dan 500.000 euro op een effectenrekening heeft staan, betaalt voortaan een taks van 0,15 procent op dat bedrag. De beurstaks stijgt naar 0,35 procent, wat een verdubbeling is sinds 2011. Het zijn maatregelen die de beurs een knauw geven als economisch instrument en als beste manier om uw vermogen te laten groeien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud