analyse

De mallemolen van de bitcoin

©AFP

Tegen alle verwachtingen in werd de bitcoin de beleggershype van het jaar. En nu ook institutionele spelers in de virtuele munt stappen, gaat de molen alleen maar sneller draaien. Tot hij doldraait.

‘Als de taxichauffeur je beleggingstips begint te geven, moet je uitkijken.’ Vraag een beursveteraan die de dotcomcrisis beleefde hoe je een zeepbel op de financiële markten herkent en de kans is groot dat hij met die boutade komt aanzetten.

Mensen die normaal niet belegden en amper iets af wisten van de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals de taxichauffeur uit de boutade, stortten zich eind jaren negentig op alles wat met het prille internet te maken had. The sky was the limit, zo leek het. Maar in het begin van het millennium klapte het kaartenhuisje in elkaar en kwamen de onervaren beleggers er op een pijnlijke manier achter dat heel wat van die hippe techbedrijfjes op los zand waren gebouwd.

1.644%
Koersexplosie
Sinds begin dit jaar is de koers van de bitcoin al met 1.644 procent de hoogte in gegaan.

Vandaag rijdt de taxichauffeur rond in een Uber-auto en praat hij niet meer over de internetrevolutie. Hij heeft het over de bitcoin en andere virtuele munten. Misschien tipt hij ze zelfs als kerstcadeau voor uw schoonmoeder.

Nieuw is de bitcoin niet. De munt werd in 2008 bedacht door Satoshi Nakamoto, een programmeur of meerdere programmeurs van wie de identiteit nog altijd wordt betwist. Believers schoven de virtuele munt al meermaals naar voren als hét betaalmiddel van de toekomst, dat dankzij de achterliggende technologie - de blockchain - buiten de greep van de centrale banken blijft.

Pas dit jaar ging de bitcoin mainstream, wat zich in een zelden geziene koersexplosie vertaalde. Schommelde de koers eind vorig jaar nog rond 950 dollar, dan werd eerder deze maand al vlotjes de kaap van de 15.000 dollar gerond. En de hausse lijkt niet voorbij.

Nog geen betaalmiddel

Het is hallucinant, gezien zelfs de fans van het eerste uur toegeven dat de bitcoin nog niet veel voorstelt als betaalmiddel. De blockchaintechnologie wordt als bijzonder beloftevol beschouwd, maar voorlopig laat ze niet toe veel transacties in korte tijd te verwerken. Wie zijn koffie met een bitcoin wil betalen, moet in het beste geval enkele minuten wachten tot de transactie is afgerond. Bovendien moeten handelaars door de enorme koersschommelingen constant hun prijzen aanpassen.

Veel fundamentele analyse komt er niet aan te pas bij de meeste bitcoinkopers.

Wat verklaart dan de bitcoinmanie van de voorbije maanden? Een echte trigger is er niet. Maar wie even door de Twitter- en LinkedIn-accounts van bitcoinfans struint, zal merken dat hun wantrouwen tegenover het klassieke financiële systeem enorm blijft. Gefrustreerd over het soepele geldbeleid van de centrale banken - en de daaruit volgende erosie van hun spaargeld - kiezen die believers resoluut voor een virtuele munt die buiten het klassieke banksysteem wordt verhandeld.

In die zin lijkt de bitcoinhype een laat neveneffect van de financiële crisis. Heel wat mensen steken hun centen liever in een nieuw fenomeen als de bitcoin dan in de klassieke beleggingsproducten van traditionele huizen waarvan de reputatie tijdens de crisis in duigen viel. En als een Wall Street-icoon als JP Morgan-baas Jamie Dimon voor een zeepbel waarschuwt, dan zien zij daar vooral de bevestiging in dat de ‘trado’s’ uit de financiële wereld bang worden.

De Conclusie

2017 was het jaar van Nafi Thiam. Het jaar van 21ste-eeuwse kompels die virtuele munten creëren in een bitcoinmijn. Het jaar van het opbod tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier meer.  

Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het gros van de beleggers in bitcoins stapt omdat ze op een verdere hausse van de munt speculeren. Veel fundamentele analyse komt daar dus niet aan te pas.

 

Nog niet zo erg lang geleden werden de bitcoin en co nog geplaagd door horrorverhalen over weinig betrouwbare digitale portemonnees en door hackers leeggeroofde onlinerekeningen. Vandaag geldt de nieuwe generatie handelsplatformen als veiliger en gebruiksvriendelijker. Daardoor durven steeds meer beleggers hun teen in het bitcoinwater te steken.

De groeiende koophonger doet al snel een gevoel van schaarste ontstaan, wat een turbo op de koers zet. Er bestaat ook geen oneindige voorraad bitcoins. Bij het ontstaan werd bepaald dat er niet meer dan 21 miljoen bitcoins kunnen worden geproduceerd. Nu staat de teller rond 17 miljoen.

©ANP

Grote jongens

De ironie wil dat de traditionele financiële spelers - hoewel verguisd door de bitcoinaficionado’s - intussen zelf tot de virtuele goudkoorts bijdragen. De grootste beursuitbaters van de Verenigde Staten zijn op de kar gesprongen in de hoop tonnen geld te verdienen aan de bitcoinhype. De Amerikaanse beursgigant CME en zijn rechtstreekse concurrent CBOE lanceerden in december bitcoinfutures, afgeleide beleggingsproducten waarmee je kan anticiperen op een verdere stijging of daling van de virtuele munt.

Heel wat mensen steken liever hun centen in bitcoins omdat ze het traditionele financiële systeem wantrouwen. De hype rond virtuele munten is in die zin bijna een uitloper van de financiële crisis.

Dat soort futures doet de mallemolen van de bitcoin alleen maar sneller draaien. Ze geven grote investeerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, ook de kans om voluit op de hype in te spelen. Tot voor kort maakten de regelgeving en het gebrek aan liquiditeit op de bitcoinmarkt zo’n handel vrijwel onmogelijk voor institutionele spelers.

Met de komst van de grote jongens in het vooruitzicht verkende de koers van de bitcoin nog nieuwe records. Het zou toezichthouders stilaan moeten wakker schudden. Tot voor kort kozen centrale banken en andere financiële waakhonden er doorgaans voor de markt voor virtuele munten niet te reguleren. Het fenomeen was te marginaal om aan banden te leggen, luidde de redenering, ook al staat intussen dik 217 miljard dollar aan beleggerstegoeden uit in bitcoin.

UITGELEGD | Bitcoin

's Wereld bekendste virtuele munt heeft na een steile klim de 10.000 dollar bereikt. Is de cryptomunt een zeepbel in wording? We zetten alles wat u moet weten op een rij.

Sneeuwbaleffect

Als nieuwe grote beleggers zich in het bitcoindebat mengen, kan er al snel een sneeuwbaleffect van komen waarbij een futuresmarkt ontstaat die veel groter is en exponentieel blijft groeien. Nieuwe recordkoersen voor de bitcoin zijn niet uit te sluiten in 2018. Maar als de bitcoinmolen op langere termijn alsnog doldraait, zullen niet alleen de hardcorefans van het eerste uur de pijn voelen. Ook de grote spelers die in bitcoinfutures stapten, zullen dan in de klappen delen.

Hoe groter de nieuwe markt voor bitcoinfutures wordt, hoe groter het risico op een echt financieel debacle. De vraag dringt zich op hoelang de toezichthouders nog langs de zijlijn kunnen blijven staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud