Advertentie

Mag Elisabeth met een Oranje trouwen?

Koning Filip, met zijn kinderen Elisabeth, Gabriel en Emmanuel. ©BELGA

Als het van de N-VA afhangt, mag onze Belgische kroonprinses Elisabeth van Saksen-Coburg later trouwen met een nakomeling van de Nederlandse koning Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta, prinses van Oranje-Nassau.

Bij de bespreking in de senaatscommissie Institutionele Hervormingen van de grondwetstartikels die voor herziening vatbaar worden verklaard, had de N-VA'er Karl Vanlouwe in een amendement de Groot-Nederlandse gedacht binnengesmokkeld. In het amendement vraagt de N-VA'er de herziening van 'decreet nr. 5 van 24 november 1830 betreffende de eeuwige uitsluiting van de familie Oranje-Nassau van enige macht in België, teneinde op te heffen'.

De Groot-Nederlandse gedachte is geen officieel programmapunt van de N-VA, maar heel wat Vlaamsnationalisten hebben de Dietse gedachte nog niet opgegeven. Dat Karl Vanlouwe achter het amendement zit, hoeft niet te verbazen. Hij is al jaren lid van de Vlaams-Nederlandse vereniging Orde van den Prince. 'Van oranje uiteraard', laat hij zelf weten.

Het lijkt wat op spielerei, maar er zit meer achter de vraag van de N-VA om komaf te maken met de uitsluiting van de familie Oranje-Nassau dan gedacht. In de hoogste kringen van de N-VA is te horen dat de achterliggende agenda eigenlijk is om Elisabeth een vrije keuze te laten, als ze straks haar gemaal moet zoeken. Nu kan ze, als gevolg van het decreet van 1830, niet met een Oranje trouwen. De N-VA vindt dat dat wel moet kunnen.

Meteen rijst een andere belangwekkende vraag. Als Elisabeth van Saksen-Coburg trouwt, wordt haar man dan meteen de koning der Belgen? Dat lijkt de logica, want Fabiola, Paola en Mathilde zijn toch ook koningin geworden. Helemaal complex wordt het als Elisabeth zou trouwen met een kroonprins. Wat krijgen we dan? Een dubbelmonarchie? De Van Saksen-Coburg-Oranje-Nassau's, koningen en koninginnen der Belgen en Nederlanders. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest van de N-VA.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud