Advertentie

Belofte maakt schuld

©BELGA

Het Arco-dossier is dan toch de verkiezingscampagne binnengeslopen. Anticiperend op een boek van N-VA-kamerlid Peter Dedecker over de affaire - onder de titel 'Een zuil van zelfbediening' en met een foto niet van de auteur maar van ACW-topman Patrick Develtere op de cover - ging minister van Financiën Koen Geens in de tegenaanval.

Eerst door het dossier over de verkiezingen heen te tillen. CD&V vreest dat de woede van de Arco-coöperanten zich vooral tegen haar zal keren. De Arco-coöperanten zijn voor het overgrote deel leden van een of andere organisatie uit de christelijke arbeidersbeweging ACW, en dat is een van de zuilen van de CD&V. De christendemocraten zijn nog niet vergeten hoe ze door de dioxinecrisis in 1999, die losbarstte voor de verkiezingen, van de macht zijn verdreven.

Door een bekende advocatentruc te gebruiken - komen aandraven met extra juridische argumenten - is Koen Geens er alvast in geslaagd het oordeel van de Commissie of de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten al dan niet ongeoorloofde staatssteun is, te vertragen.

Tweede element: de minister van Financiën beklemtoonde dat de regering hoe dan ook de Arco-coöperanten schadeloos zal stellen. Zo nodig wordt een nieuwe regeling uitgewerkt. 'Want belofte maakt schuld', vindt Geens.

En hij wil dat die regeling in het volgende regeerakkoord wordt opgenomen. Dat is een straffe verkiezingsbelofte om de gedupeerde Arco-coöperanten te lijmen. Econoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera maakte op twitter al een vergelijking met politici die vroeger worsten uitdeelden om stemmen te kopen.

Charles Woeste deelde worsten uit voor de verkiezingen en hoopte zo op stemmen. Woeste betaalde zijn worsten tenminste nog zelf. #Arco— Ivan Van de Cloot (@IvanVandeCloot) 20 maart 2014

Dat vooral CD&V zich het lot van de Arco-coöperanten aantrekt, is niet zo verwonderlijk. Maar de partij kreeg gisteren steun uit onverwachte hoek. Johan Vande Lanotte (sp.a) schaarde zich achter het voorstel om een Arco-regeling op te nemen in het volgende regeerakkoord.

Tja, de partij kan natuurlijk moeilijk langs de ene kant voluit de verdediging van de spaarders op zich nemen, en anderzijds de Arco-coöperanten in de kou laten staan. Dat zou haar discours hol doen klinken - afgezien van de vraag of de Arco-coöperanten beschouwd moeten worden als spaarders of als aandeelhouders. En misschien speelt in hoofde van Vande Lanotte ook wel mee dat ook de coöperanten van Groenkracht, een coöperatieve aandeelhouder van het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds, vroeg of laat ook wel een beroep willen doen op de waarborgregeling van de overheid.

De schadeloosstelling van de Arco-coöperanten zou 1,5 tot 1,6 miljard euro kunnen kosten. De vraag is waar dat geld vandaan moet komen. Uit de staatskas? In elk geval hebben noch CD&V, noch sp.a deze uitzonderlijke uitgavenpost mee in rekening genomen bij de berekening van hun verkiezingsprogamma's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud