Advertentie

CD&V midden in het bed

©BELGA

‘CD&V sluit asymmetrische regeringen niet uit’, liet CD&V-voorzitter Wouter Beke gisterenavond op het kopstukkendebat van De Standaard en Le Soir weten. Op die manier laat de partij alle opties open en ligt ze meer dan ooit midden in het bed.

Bij de meeste partijen is de drang naar stabiliteit groot. Voor vijf jaar symmetrische regeringen, zodat het ene niveau het andere niet kan tegenwerken. De grootste voorstander is Open VLD. De Vlaamse liberalen hopen op die manier een eengemaakte visie te kunnen uitwerken in de fiscaliteit. Want stel dat de federale regering de belastingen verlaagt en de Vlaamse regering ze weer verhoogt, dan heeft de belastingbetaler daar niets aan.

Maar CD&V sluit dus niet uit dat er op het ene niveau een andere samenstelling van de regering is dan op het andere . Op die manier zet de partij haar strategie verder om alle opties open te laten. Want CD&V is begeerd wild op de politieke markt. Zo wil de N-VA het liefst met de christendemocraten een regering vormen. Maar ook de andere Vlaamse partijen hebben CD&V nodig om Di Rupo II verder te zetten.

Alles zal afhangen van het resultaat op Vlaams niveau. Slagen de drie klassieke partijen CD&V, Open VLD en sp.a er in om de meerderheid van de zetels binnen te halen, dan is de stap naar een klassieke tripartite op Vlaams en federaal niveau vlug gezet. Lukt dat niet, dan zal N-VA er alles aan doen om zo snel mogelijk een regering met CD&V en N-VA op de been te brengen in Vlaanderen.

En als het niet lukt om met de N-VA ook een federale regering te vormen, dan kan CD&V nog altijd gaan voor een klassieke tripartite op federaal niveau. Asymmetrische regeringen dus…

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud