Advertentie

Europese regelneven

'Ik ben tegen de overdreven gedetailleerde regelgeving die vooral op economisch vlak en in de interne markt opduikt’, zegt Guy Verhofstadt. ©AFP

Guy Verhofstadt, de liberale kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, heeft gisteren uitgehaald naar de overregulering in Europa. ‘Een groot deel van de economische regulering moet terug naar de lidstaten’, klonk het. Maar een van de doelen van de interne markt was toch om overal dezelfde standaarden te hebben?

Guy Verhofstadt wil absoluut vermijden dat hij wordt neergezet als een eurofiel die zowat alle bevoegdheden van het nationale naar het Europese niveau wil overhevelen. ‘Ik ben tegen de overdreven gedetailleerde regelgeving die vooral op economisch vlak en in de interne markt opduikt’, klonk het gisteren op een Europees debat georganiseerd door de krant De Standaard.

‘Moet de kleur van de olijfolie bepaald worden door Europa? Moeten afmetingen van fruit bepaald worden vanuit Europa. Moet het aantal liter dat een toilet doorsjast bepaald worden vanuit Europa? Neen! Een groot deel van de economische regulering moet terug naar de lidstaten of moet er niet zijn’, was Verhofstadt scherp. Op andere vlakken wil hij dan weer meer Europa.

Regelneef

De vraag of Europa geen al te grote regelneef is, is legitiem. In wat voor soort flesje een restaurant olijfolie op tafel zet, zou er niet toe mogen doen. Toch is Europa niet het enige niveau dat aan regulitis lijdt. Maar de lidstaten opnieuw meer economische standaarden laten zetten, is dat nu wel zo’n goed idee?

De Gentse professor Hendrik Vos geeft steeds het voorbeeld van margarine. In de jaren 80 mocht die in België enkel in kubusvormige verpakkingen worden verkocht. Opvallend, want vooral Belgische producenten verkochten hun boter in zulke verpakkingen. Een Duitse producent die zijn margarine in een kegelvorm verkocht, had dus geen toegang tot onze markt.

Jacques Delors

Om zulke vormen van protectionisme te vermijden, is Europa op initiatief van toenmalig Commissievoorzitter Jacques Delors begonnen met regulering op te stellen. Wie een eengemaakte markt wil, heeft immers nood aan eengemaakte regels.

Het valt te betwijfelen of Verhofstadt terug wil naar een Europa waarin een toilet in het ene land maximum zes liter water mag doorspoelen, terwijl dat in een ander land minstens zeven liter moet zijn. Maar in verkiezingstijd gaat een mens al eens kort door de bocht zeker?

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud