First things first

©BELGA

Ketchup-producent Heinz gaat zijn vestiging in Turnhout sluiten. De productie wordt verplaatst naar Groot-Brittannië. Daar liggen de loonkosten lager. In Turnhout verliezen 200 mensen hun job. Maar de regering laat hen niet in de steek. Dankzij een initiatief van de minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) kunnen ze hun kinderen binnenkort een dubbele familienaam geven.

'Turtelboom heeft het lef om ons land weer wat ethisch progressiever te maken. Go go', twitterde haar partijgenoot Vincent Van Quickenborne. Het Belgisch gerecht en de politie kampen met een schrijnend gebrek aan middelen om de gesprekken en het dataverkeer van criminelen te onderscheppen, waarschuwen de procureurs-generaal in een verslag aan het parlement. De voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg klaagt de gebrekkige beveiliging aan van het Justitiepaleis, na alweer een incident. Heel wat uitdagingen dus voor de minister van Justitie. Maar die moeten wachten. Want er is geen geld. Intussen kan de minister zich om andere dringende aangelegenheden bekommeren. Zoals het probleem rond de familienamen in ons land. Probleem? 

De campagne voor de belangrijke verkiezingen van 25 mei is al een poos bezig, de regering is overgeschakeld op uitbolmodus. De topministers hebben meer aandacht voor twee pandaberen die door de Chinese overheid op uitwisseling naar België worden gestuurd, dan voor de werknemers in de Waalse glasindustrie, of bij Heinz in Turnhout, die hun baan verliezen. Triomfbulletins worden rondgestuurd om erop te wijzen dat de Belgische economie sneller groeit dan het gemiddelde van de eurozone. Over het oplopende werkloosheidcijfer wordt zedig gezwegen.

Het is niet dat de campagnevoerende politici zich niet bewust zijn van de economische uitdagingen. 'De prioriteiten van de volgende regering moeten op het sociaal-economische vlak liggen', klinkt het unisono. Over één zaak zijn het allemaal eens: de lasten op arbeid zijn te hoog, en moeten omlaag. In de volgende regeerperiode. Nu is er nog een andere prioriteit: de campagne. First things first.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud