Ik of de chaos, tien jaar later

Vroeg of laat komen alle klassiekers terug. Vandaag: ik of de chaos.

Een campagne heeft zo zijn wetmatigheden. Voor wie een ambt verdedigt, zijn er twee belangrijke regels. Ten eerste: voer campagne, maar toon vooral ook dat je bestuurt tot op het einde. Ten tweede: maak duidelijk dat je ambt moeilijker is dan de andere partijen laten uitschijnen, en ze de ervaring missen om over te nemen.

Vlaams minister-president Kris Peeters voert campagne volgens het boekje: op de nieuwsluwe paasmaandag stuurde hij een persbericht uit waarin de Vlaamse regering 60 miljoen euro steun aan de energiesector geeft. Eigenlijk was er al 34 miljoen euro, maar nu is er 26 miljoen bij gekomen. Regel één.

De tweede regel dan: de onmisbare ervaring. 'De Vlamingen kunnen zich geen regering permitteren die eerst een jaar tijd nodig heeft om te studeren', zei Kris Peeters deze ochtend op Radio 1. 'Dan geraakt de zesde staatshervorming in het slop.' Vrij vertaald: mijn job is zo moeilijk dat niemand anders hem eigenlijk aankan.

Of hoe er door die wetmatigheden van de campagne plots een verre echo van tien jaar geleden weerklonk: in mei 2004 waarschuwde premier Guy Verhofstadt voor de chaos, mocht hij niet herkozen worden.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud