Advertentie

Nieuw in Europa: een echte campagne

Verhofstadt stelde vrijdag het programma voor van de Europese liberalen. ©EPA

Een maand voor de verkiezingen zit ook de Europese campagne voor de verkiezingen op kruissnelheid. Heerlijk, want het is de eerste keer dat er echt sprake is van een 'presidentiële' campagne op Europees niveau.

U beseft het als kiezer misschien nog niet helemaal, maar deze Europese verkiezingen zijn geen 'nationale' aangelegenheid meer. Als u op 25 mei een bolletje zwart maakt voor de verkiezing van twaalf Vlaamse europarlementsleden, kiest u onrechtstreeks ook wie de volgende voorzitter wordt van de Europese Commissie.

Die Commissie is het dagelijks bestuur van de Europese Unie en ze heeft bovendien het iniitiatiefrecht om nieuwe wetgeving voor te stellen. De voorzitter van de Commissie legt ook verantwoording af aan het Europarlement, net zoals een nationaal premier door zijn parlement kan worden afgezet of aangesteld.

Elke partij in het Europees halfrond heeft een 'spitzenkandidaat' aangeduid, die huidig EU-Ccmmissievoorzitter José Manuel Barroso moet opvolgen. De partij die het meest stemmen haalt in het 751-koppige EU-halfrond krijgt als eerste de kans om een meerderheid te vinden rond haar sptizenkandidaat.

In de praktijk draart de strijd tussen de sociaaldemocraten van de PES met de Duitser Martin Schulz als uithangbord en de christendemocratische EVP met de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als topkandidaat. Die twee hebben een sterk team achter zich en sturen nagenoeg dagelijks een campagneboodschap de wereld in, vanuit alweer een ander Europese stad waar hun circus halt houdt. Volgende maandag is er een eerste televisiedebat waaraan de spitzenkandidaten van de vier grootste partijen deelnemen.

Die straffe campagne leidt niet alleen tot een betere profilering van waar elke partij Europees voor staat. Ze zorgt er ook voor dat er stilaan een echt 'spits' debat losbrandt. Zo is Schulz bereid Frankrijk nog meer uitstel te verlenen om de begroting op orde te krijgen. Wat Juncker als voormalig hoofd van de Eurogroep, de ministers van Financiên van de eurozone, dan weer afdeed als 'volstrekt onverstandig'. Omgekeerd belooft Juncker de Britten een eerlijk debat en luisterend oor in hun streven om afzijdig te blijven bij verdere Europese integratie.

Verhofstadt

De derde hond in het spel, de liberale topkandidaat Guy Verhofstadt, stelde vrijdag als eerste zijn 'programma' voor als voorzitter van de Commissie. Verhofstadt spiegelt zich aan het plan van oud-Commissievoorzitter Jacques Delors, die Europa een echte interne markt bezorgde.

Verhofstadt maakt op papier nauwelijks kans om de hoofdprijs af te schieten: zijn partij dreigt na de verkiezingen niet langer de derde maar de vierde of vijfde te worden, nà het extreemlinkse GUE en een nieuwe extreemrechtse fractie met het Franse Front National, de PVV van Geert Wilders en het Vlaams Belang.

Maar Verhofstadt speelt met zijn liberale fractie al langer in een hogere gewichtsklasse. Dankzij de gedrevenheid en het redenaarstalent van het 'joenk'. Verhofstadt hoopt als derde 'democratische' partij die bereid is compromissen te sluiten, de lakens te blijven uitdelen in het halfrond de komende vijf jaar, en, wie weet, zelf een hoge post te pakken.

Net als Schulz en Juncker eist Verhofstadt dat de volgende Commissievoorzitter gekozen wordt uit de topkandidaten die het Europarlement aanreikt. Alle drie fluiten ze de Europese president, Herman Van Rompuy, terug. Die liet in het begin van de week weten dat hij tegen die foirmule van 'spitzenkandidaten' gekant is en dat de beslissing uiteindelijk de Europese Raad, de vergadering van EU-leiders, toekomt. Het wordt dus best spannend in Europa de komende weken!

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud