Advertentie
Advertentie

'Saint Schuman' is niet zaligmakend

9 mei is in Europa 'Saint Schuman', het feest van de Europese samenwerking. In tijden van verkiezingskoorts blijkt de heilige Schuman geen zaligmakende gedachte meer, maar wel een punt van debat. Dat werd tijd!

Het is Europa-dag op 9 mei en dat zullen we geweten hebben. Wakker worden met Europees president Herman van Rompuy bijvoorbeeld die verkondigt dat de crisis bezworen is en de heropleving begonnen: 'We beginnen de vruchten te plukken van duurzame inspanningen,' zo zei hij op de VRT-radio. Of het bed delen op klaarlichte dag met N-VA-kopstuk Johan Van Overtveldt op de Meir in Antwerpen voor een 'laagdrempelig gesprek tussen de lakens', voor wie daar zin in heeft.

64 jaar geleden is het al dat Robert Schuman met zijn Europa-verklaring de basis legde voor de Frans-Duitse samenwerking. Europa herdenkt al bijna dertig jaar die startdag van de Europese eenmaking als een officiële feestdag. In die tijd is de Europese idee uit zijn voegen gebarsten tot een project van hechte samenwerking tussen 28 lidstaten, een interne markt en een Europese munt.

Tot voor kort was die Europese samenwerking ook in België nauwelijks omstreden. Europa was er en was per definitie goed voor ons kleine landje. De crisis heeft het vertrouwen in dit Europa fundamenteel aangevreten. Voor het eerst positioneren de politieke partijen zich duidelijk op het Europese front. En de tegenstanders van Europese eenmaking staan bij de bookies aangemerkt voor serieuze terreinwinst.

Ook de ideologische verschillen worden duidelijker gemarkeerd. Niet alleen gelden de Europese kopstukken als het boegbeeld voor de Europese verkiezingen doorheen heel Europa: de christendemocraat Jean-Claude Juncker, de sociaaldemocraat Martin Schulz en de liberaal Guy Verhofstadt. Er is voor het eerst ook een pitttig nationaal debat over Europa. De absolutie van Van Rompuy dat het goed gaat met Europa, viel bij de Vlaamse lijsttrekkers van de Europese verkiezingen, vrijdag, duidelijk niet bij iedereen in goede aarde.

Met een rad van fortuin voerden de Vlaamse socialisten gisteren actie in hartje Brussel voor een sociaal Europa, onder het motto: Europa mag geen loterij worden. Terwijl de christendemocraten vooral benadrukken wat de voorbije vijf jaar is gerealiseerd en Guy Verhofstadt in zijn voluntaristische stijl pleit voor een Europese defensie, Europees schuldpapier en een nieuw plan-Delors voor een eengemaakt digitaal Europa.

Terwijl groen-kopstuk Bart Staes op dezelfde Europa-dag met een verkiezingsboekje de burger wakker maakt voor een ander Europa, wars van de neoliberale recepten van Verhofstadt en co. Hij legt ook haarfijn uit dat politici van de 'klassieke' partijen vaak niet de daad naar het woord zetten wanneer er gestemd moet worden in het Europarlement.

Europa zal niet overleven als de volgende jaren geen grondig debat wordt gevoerd over waar we naartoe willen, zei Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso in 'zijn' opiniebijdrage voor 9 mei in deze krant. Het is de vinger op de wonde. Ook al had Barroso dat debat de voorbije jaren misschien zelf veel harder moeten trekken, in plaats van de grote beslissingen over te laten aan Angela uit Berlijn.

Dat debat over de toekomst van Europa overlaten aan een goed handvol Europarlementsleden zal wel niet volstaan. Zolang in België een grondig nationaal democratisch debat ontbreekt over de Europese standpunten, zal Europa een ver eiland blijven, dat langzaam in zee verdwijnt.

Zo zijn alle centrumrechtse partijen, Van Overtveldt op kop, voor het vormen van een échte Europese muntunie. Met andere woorden voor een overdracht van meer economische bevoegdheden naar het Europese niveau en onvermijdelijk ook voor transfers binnen die muntunie. Benieuwd wat dat debat oplevert, in Europa én in Vlaanderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud