Advertentie

Schoolstrijd

©BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) ligt onder vuur voor de verdeling van het geld tussen de onderwijsnetten. Ondertussen blijft de wonde van de scholenbouw etteren.

Het zat er weer flink tegen in de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement. Dinsdag haalde Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) nog flink uit naar de oppositie, donderdag waren de rollen omgekeerd.

Verdeling

Aanleiding voor de discussie is een informele afspraak tussen de minister en de verschillende onderwijsnetten in 2010. Ons onderwijs kampt al jaren met een capaciteitsprobleem. In 2010 is daarom informeel een verdeelsleutel tussen de netten afgesproken rond de verdeling van het capaciteitsgeld. Dat is het geld dat jaarlijks verdeeld wordt om ervoor te zorgen dat elk kind een plaats heeft. Het katholiek onderwijs ging er toen mee akkoord om een deel van haar geld (waarop het wettelijk recht op heeft) zou afstaan aan de andere netten om het capaciteitprobleem op te lossen. 

Volgens Raymonda Verdyck, topvrouw van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) was er geen sprake van zo'n akkoord, waardoor Smet van de oppositie het verwijt kreeg 'gelogen te hebben.' Smet moest vanochtend zijn gesprek met Verdyck stop zetten om halsoverkop naar het Vlaams Parlement te vertrekken, waar hij tekst en uitleg gaf. 'Ik stel vast dat er later discussie is ontstaan over de interpretatie van die afspraak', zei Smet. Hij ontkent met klem dat hij heeft gelogen. Het katholiek onderwijs roept ondertussen het gemeenschapsonderwijs op om de oplossing voor het capaciteitsprobleem niet te laten verworden tot een schoolstrijd.

Plaatsgebrek

Incident gesloten dus, maar ondertussen blijft de wonde van de scholenbouw etteren. Smet klopte zich de afgelopen jaren terecht op de borst dat er de afgelopen legislatuur geen plaatsgebrek was. Maar het blijft elk jaar spannend afwachten of

ons onderwijs slaagt in die basisvoorwaarde: een stoel voor elk kind. Zodra 1 september nadert, trekken de grote steden aan de alarmbel. De wachtlijst in de scholenbouw tikt ondertussen aan tot 2,6 miljard euro voor het vrij en gemeentelijk onderwijs. Daar komt nog eens bijna 2 miljard euro bij voor het gemeenschapsonderwijs. De beloofde tweede inhaaloperatie voor de scholenbouw bleef uit.

Laat ons dus niet discussiëren over hoeveel geld welk net moet krijgen, maar over een langetermijnoplossing voor de scholenbouw. Een warme oproep voor onze volgende onderwijsminister: pak op een gerichte manier de wachtlijst aan, voorzie een groeipad en durf creatieve oplossingen te overwegen wanneer het geld ontbreekt.

Advertentie
Gesponsorde inhoud