Uit de oude trukendoos

©Photo News

De strijd tegen de fiscale fraude! Het is al jarenlang een populaire maatregel die opeenvolgende regeringen gretig gebruiken om de 'gaten' in hun begrotingen dicht te plamuren.

Als het begrotingsplaatje niet helemaal klopt, dan biedt de 'strijd tegen de fiscale fraude' altijd wel soelaas. Want daar kan dan een arbitrair bedrag op worden geplakt. Geen waanzinnige bedragen. Wel een paar honderden miljoenen euro. Genoeg om de rekeningen te doen kloppen.

Het nadeel - of is het een voordeel? - van de strijd tegen de fiscale fraude is dat de opbrengsten daaruit moeilijk te berekenen zijn. Het is nattevingerwerk. De ene keer bracht de fraudebestrijding in 2012 bijvoorbeeld 720 miljoen euro op, de andere keer is dat 2,1 miljard euro. Naargelang de berekeningswijze.

De strijd tegen de fiscale fraude is geen overvloedige, maar blijkbaar wel onuitputtelijke bron van inkomsten voor de overheid. Zo rekent CD&V in haar 3D-verkiezingsplan, dat afgelopen vrijdag werd voorgesteld, op 500 miljoen euro extra inkomsten uit de strijd tegen de fiscale fraude. Als de kiezers allerlei lekkers belooft, moet je ook bij vertellen waar je de centen daarvoor zult vinden. En dan zijn de opbrengsten uit de fiscale fraude altijd wel de ideale passe-partout om de moeilijke puzzel te leggen.

Ook de Vlaamse socialisten gebruiken het trucje. 'De komende vijf jaar moet de opbrengst van de fraudebestrijding stijgen van 1,5 miljard naar 3,5 miljard euro', zegt sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte vandaag in een interview met het Laatste Nieuws. Twee miljard? Het ontbrekende puzzelstukje is bij de sp.a vier keer groter dan bij CD&V.

Interessant is ook hoe sp.a dat bedrag denkt te kunnen vinden. 'Door allerlei achterpoortjes te sluiten.' Maar gebruik maken van achterpoortjes in de fiscale wetgeving is geen fraude,  ten hoogste belastingontwijking.

De 'strijd tegen fiscale fraude' is dan voor een stuk gewoon een eufemisme voor 'hogere belastingen'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud