Advertentie

Uitputtingsslag

Wie nog de illusie koestert dat er na 25 mei snel regeringen zullen op de been gebracht worden, zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen.

'Ik denk dat de financiële markten dit keer geen 500 dagen zullen wachten om te reageren.' Die waarschuwing loste Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, vandaag in Knack.

Coene, gepokt en gemazeld in de politiek, voelt de bui dus al hangen. Want het zou dus wel weer eens lang kunnen duren na 25 mei. Zeker als je de veto's hoort die vandaag worden uitgesproken.

Met alle veto's tegen de N-VA, zal het voor de Franstalige partijen wellicht even tijd kosten om na de verkiezingen hun bocht in te zetten. Want als er met één partij zal moéten gepraat worden is het de N-VA.

Als de N-VA de grootste is, en dat ziet er naar uit, zal Bart De Wever ongetwijfeld de arena worden ingestuurd. En dan zal hij zo snel mogelijk een Vlaamse regering met CD&V willen vormen. Vervolgens zullen de Vlaamse christendemocraten de boot afhouden, zolang ze niet zeker weten wat er op federaal niveau zal gebeuren.

En dus zal De Wever geforceerd worden om eerst een federale regering op de been te brengen. Als het van hem afhangt een regering zonder de PS. Maar welke Franstalige partij zal bereid zijn om in zo'n centrumrechtse herstelregering te stappen? MR wellicht. En cdH? In een regering met een Franstalige minderheid? Niet evident.

Bovendien is het zo goed als onmogelijk dat de MR en het cdH in Wallonië voldoende stemmen halen om een Waalse regering te vormen. Men kan dus wellicht in Wallonië niet rond de PS heen. En op die manier hebben de Franstalige socialisten een breekijzer om er ook federaal bij te zijn. Maar daar wil de N-VA dus niet van weten.

CD&V zal zich evenwel niet te lang kunnen veroorloven om de boot af te houden om een Vlaamse regering te vormen. Want dan zal Wouter Beke er van beschuldigd worden voor de PS en dus Di Rupo II te rijden.

Als De Wever er dus niet snel in slaagt om een federale regering op de been te brengen, zal er op Vlaams niveau een CD&V/N-VA regering gevormd worden. En als tegenzet zal de PS in Wallonië ook een regering vormen. Wellicht opnieuw een olijfboomcoalitie met cdH en Ecolo. En als de MR de grootste is in Brussel, zullen ook de Franstalige liberalen niet aarzelen om snel een regering op de been te brengen.

Maar dan begint het federale spel pas. Met aan Vlaamse kant centrumrechtse partners en in Wallonië centrumlinkse is dat geen evidentie. En met de MR die vanuit Brussel ook een vinger in de pap zal willen hebben. Wellicht zal De Wever dan voor de keuze worden gesteld: een regering zonder de PS, maar ook zonder staatshervorming. Of een regering met de PS, met garanties op confederalisme. Opnieuw geen evidente keuze.

Wie dacht dat het na 25 mei in enkele weken zal beklonken zijn, is er dus aan voor de moeite. Het belooft een uitputtingsslag te worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud