Advertentie

Vlaams benoemingsrondje

Op de Vlaamse ministerraad passeerden gisteren een hele reeks benoemingen de revue. Vooral de benoeming van de Raad van Bestuur van de Participatiemaatschappij is opmerkelijk. Vlaanderen is officieel nog niet bevoegd voor die instelling.

De voorbereiding van de zesde staatshervorming plaatste de Vlaamse coalitiepartners CD&V, sp.a en N-VA in een moeilijke positie. CD&V en sp.a hebben die staatshervorming mee onderhandeld, terwijl de N-VA op federaal niveau al haar duivels ontbindt tegen diezelfde staatshervorming.

De Vlaamse ploeg besliste daarom om niet te beslissen. De toekomstige bevoegdheden werden door de administratie voorbereid, maar op politiek niveau werd geen enkele keuze gemaakt. Dat leidde af en toe tot moeilijke situaties, bijvoorbeeld in de heisa rond de woonbonus of de toekomstige hogere energiefactuur.

Wanneer het over benoemingen gaat, is blijkbaar minder een probleem om een voorafname te nemen op het nieuwe beleid. Zo wordt in het kader van de zesde staatshervorming ook het Participatiefonds overgeheveld. Dat is een openbare federale kredietinstelling. In het institutioneel akkoord luidt het letterlijk: ‘Alle activiteiten worden stopgezet, maar er blijft een lichte structuur over waarmee de gewesten het verleden beheren (lopende kredieten en leningen.’

Het federale Participatiefonds zal uiteindelijk drie dochters oprichten, blijkt nu. De gewestregeringen kiezen per dochteronderneming de bestuurders. En bij toeval weerspiegelt de huidige Vlaamse coalitie zich in de toekomstige raad van bestuur.

De voorzitter is Johan Bortier, directeur van de Unizo-studienst. Hij volgde bij kmo-koepel Unizo in 1995 huidig Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op en werkte vervolgens onder Peeters toen die er gedelegeerd bestuurder was. Bortier is vandaag al vice-voorzitter van de Participatiemaatschappij.

Jeroen Overmeer, de kabinetschef van Vlaams vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA), zetelt eveneens in de raad van bestuur. 

Koen Lebegge werkt dan weer op het kabinet van Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) als raadgever begroting. Kathleen Sottiaux is de Nederlandstalige woordvoerster van federaal vice-premier Laurette Onkelinx (PS).

De Raad van Bestuur wordt verder aangevuld met Daniel Eysenbrandts (belastingconsulent), Jean-Pierre Dejaeghere (CFO Roularta), Hilde Van der Straeten (PMV) en Katrien Penne (staflid bij de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen).

Dat politieke benoemingen louter een federale praktijk zouden zijn, klopt allesbehalve. Op het Martelaarsplein gebeurt het alleen iets discreter.

 

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud