Advertentie

Vlaamse 'cabinetards' domineren benoemingspuzzel

Koen Pelleriaux was tot nu toe kabinetschef van SP.A-viceminister-president Ingrid Lieten (foto). ©BELGA

Verkiezingen maken niet alleen politici nerveus. Ook de cabinetards zijn onzeker over hun professionele toekomst. Wie op een topjob bij de overheid aast, grijpt deze maanden zijn kans. En zo wordt een hele Vlaamse benoemingscarroussel door kabinetschefs gedomineerd.

De Vlaamse regering benoemde vrijdag Koen Pelleriaux, de kabinetschef van Vlaams vice-minister-president Ingrid Lieten (sp.a) als nieuwe algemeen directeur Onderwijs. Hij wordt daar de facto de rechterhand van Micheline Scheys, de secretaris-generaal van het departement Onderwijs, die ook van socialistische signatuur is.

Dat mag gerust verbazen, want Onderwijs wordt de komende legislatuur een cruciaal departement voor de uitrol van de hervorming van het secundair onderwijs. Zowel CD&V als N-VA azen op de ministerspost. Dat zij opnieuw een socialist de ambtelijke eerste viool laten spelen, is dus opmerkelijk.

Niemand betwist dat Pelleriaux een goede kandidaat voor de job is. Zijn naam circuleert in de onderwijswereld al enkele maanden voor de functie. Hij is onderwijssocioloog, werd hoofd van de sp.a-studiedient en later kabinetschef van Onderwijs, eerst bij vorig Vlaams minister Frank Vandenbroucke en daarna van de huidige onderwijsminister Pascal Smet. De laatste jaren was hij kabinetschef algemeen regeringsbeleid bij Lieten.

Sprong

Maar Pelleriaux is wel de zoveelste Vlaamse kabinetschef die de sprong naar de ambtenarij maakt. Laat ons het rijtje van de afgelopen maanden even afgaan. Joris Relaes, de kabinetschef Landbouw van Kris Peeters (CD&V), wordt topman van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. Filip Boelaert, de kabinetschef van Hilde Crevits (CD&V) wordt topman van het departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Karine Moykens, de kabinetschef van Jo Vandeurzen, werd in september benoemd als topvrouw van het departement Welzijn. Ze leidt ook waarnemend het Vlaams Agentschap Personen met een Handicap. Dirk De Wolf, de adjunct-kabinetschef van Vandeurzen, staat sinds januari aan het hoofd van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

De adjunct-kabinetschef Wonen van Freya Van den Bossche (sp.a) werd benoemd als topman van Wonen-Vlaanderen. Voor de nieuwe topman van Bloso werd dan weer gekeken naar Gert Vande Broek, de adjunct-kabinetschef Sport Philippe Muyters, maar hij haalde het uiteindelijk niet.

‘Niets is Belgischer dan de Vlaamse politieke cultuur’, schreef politicoloog Dave Sinardet vorige week nog in deze krant. ‘De procedures van Jobpunt Vlaanderen zijn minstens even vatbaar voor partijpolitieke inmenging als die van het federale Selor. Topambtenaren en overheidsmanagers vallen zo goed als altijd terug te traceren naar een bepaalde partij.’

Een benoemingsvaudeville zoals bij de NMBS is op Vlaams niveau ondenkbaar. De kandidaten kwamen telkens als beste uit de selectie van Jobpunt Vlaanderen. Een kabinetsfunctie is bovendien een ideale vorming voor een overheidsjob: het vergt niet alleen hard werk, dossierkennis en een stevig netwerk, maar ook de juiste management- en onderhandelingstechnieken.  

Maar dat bijna alléén kabinetschefs benoemd worden, wordt politiek stilaan moeilijk verdedigbaar. Zeker voor een partij als de N-VA, die op federaal niveau met scherp schiet op de politieke benoemingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud