Invaller behoedt KBC voor hakbijl

©BELGA

Jan Vanhevel kwam plots op de voorgrond toen KBC-topman André Bergen onverwacht een hartoperatie moest ondergaan. Vanhevel werd als oudste directielid eerst interim-CEO, maar vanaf 1 september werd hij ook officieel tot topman van de Vlaamse bank-verzekeraar benoemd.

Die job was vooral zo ondankbaar omdat de herstructurering betekent dat KBC ook moet snijden op zijn tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. En Vanhevel is net de man die de jongste jaren zorgde voor de verdere expansie van KBC in die regio. Hij moet dus een deel van zijn werk en van zijn ideeën ongedaan maken.

Kort

  • 61 jaar
  • Belg
  • Sinds 1971 bij Kredietbank, later KBC
  • Sinds 1998 lid van het directiexcomité
  • Verving topman André Bergen toen die in mei van het toneel verdween

Maar de geboren Oostendenaar kweet zich snel en toegewijd van zijn taak. ‘We kenden de regels en zijn steeds realistisch geweest: als je steun hebt ontvangen, moet je je balans verminderen en in je thuisland boete doen’, zei topman Vanhevel daarover.

Zijn aanpak werd ook in Europa geappre- cieerd. In vergelijking met andere financiële groepen is KBC relatief ongeschonden uit de Europese oefening gekomen. Terwijl bijvoorbeeld ING zijn verzekeringsactiviteiten moet afstoten en tot 45 procent van zijn balans moet afbouwen, ontsnapt KBC aan de hakbijl van Neelie Kroes, het Europees Commissielid voor Mededinging. KBC moet zijn balans maar met 17 procent afbouwen, mag zijn bank-verzekeringsmodel behouden en blijft ook een sterke speler in Centraal- en Oost-Europa.

Onder Vanhevel kon KBC ook weer met winst aanknopen. Na het monsterverlies van 3,6 miljard euro in het eerste kwartaal, kon KBC vanaf het tweede kwartaal weer winstcijfers bekendmaken

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud