Ruimtereiziger en echte Europeaan

©AFP

Van al onze landgenoten in deze populariteitspoll is burggraaf Frank De Winne veruit de beroemdste, als we er gemakkelijkheidshalve van uitgaan dat de faam van aardbewoners verder dan de ozonlaag reikt. Zes maanden gewichtloosheid in de ruimte, een verlies van evenwichtsgevoel en een gebrek aan spierkracht bij de landing van het internationaal ISS-ruimtestation: Frank De Winne tastte zijn persoonlijke limieten af in 2009.

Maar vooral verdient hij zijn plaats in dit lijstje natuurlijk omdat hij de eerste Europese gezagsdrager van het internationaal ruimtestation was. 46 dagen nam De Winne de leiding over zijn collega-astronauten in het ruimteveer, van 9 oktober tot 24 november.

‘Dit wordt een marathon’, schreef de ex-marinier in zijn ruimtedagboek na twee weken aan boord. De Winne nam zijn taak als enige Europeaan aan boord meteen ernstig. Aan de vooravond van de Europese verkiezingen in juni riep hij vanuit de ruimte op massaal te gaan stemmen en liet hij weten via een volmacht het goede voorbeeld te geven. Een echte Europeaan, dus.

Kort

  • 48 jaar
  • Belg
  • Astronaut
  • Is de eerste Europese gezagvoerder van het internationale ruimtestation ISS

Belastingbetaler

Voor wie de aandacht voor de ruimtemissie van onze landgenoot buiten proportie vond in deze barre tijden van economische crisis, begrotingstekorten en massale ontslagen: de vlucht van Frank heeft de Belgische belastingbetaler geen frank gekost. Anders dan bij zijn eerste ruimtemissie in 2002, waarvoor België 16 miljoen euro betaalde, legde ons land voor deze ruimtereis van De Winne geen euro op tafel.

De keerzijde van de medaille is dat de astronaut van het Europese ruimtevaartstation ESA geen specifieke Belgische experimenten uitvoerde aan boord van het internationale ruimtestation.

Zeven jaar geleden voerde hij nog 14 Belgische experimenten uit tijdens zijn eerste korte ruimtereis.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud