Op weg naar het uitroeien van darmkanker

Ondernemer Marc Coucke ondersteunt de strijd tegen darmkanker en sponsort de vzw Stop Darmkanker. ©Tim Dirven

Darmkanker, een van de dodelijkste vormen van kanker, treft vooral 50-plussers. Biotechbedrijven werken hard aan tests om darmkanker beter op te sporen. In de hoop de ziekte sneller te voorkomen en misschien zelfs uit te roeien.

Kanker is verschrikkelijk, dat weten we allemaal. Een op de twee 60-jarigen sterft eraan. De meeste mensen weten dat longkanker erg dodelijk is en ook dat veel vrouwen borstkanker krijgen. Maar de hoge tol die darmkanker eist, is minder bekend. Nochtans is de overlevingskans minder dan 62 procent. Ruw gezegd: een op de drie patiënten met darmkanker sterft.

Nog meer zorgwekkende cijfers: een op de tien mannen die sterft aan kanker leed aan darmkanker. Dat  is daarmee de tweede doodsoorzaak, na longkanker. Bij de vrouwen die overlijden aan kanker is dat in 12 procent van de gevallen door darmkanker. Darmkanker is daarmee de derde dodelijkste vorm van kanker.

50+
Darmkanker
Darmkanker is vooral een ziekte die opduikt bij 50-plussers. Onder de 40 jaar is darmkanker eerder uitzonderlijk, maar eens de 50 voorbij is het risico ongeveer vier keer groter dan op jonge leeftijd.

Darmkanker duikt vooral op bij 50-plussers. Onder de 40 jaar is darmkanker eerder uitzonderlijk, maar zodra de 50 voorbij vergroot het risico met factor vier. Het is dus een ouderdomsziekte,

Hoeft het nog te worden gezegd dat de vergrijzing de deur opent voor meer darmkankers? Het Kankerregister telde in 2013 exact 6.211 nieuwe gevallen en gaat ervan uit dat dit tegen 2025 minstens 7.300 wordt.

Bloedtest

Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, hoe beter en sneller hij kan worden genezen. Vroeg opsporen is dus een must. Biotechbedrijven zoeken daarom naar tests die de opsporing van darmkanker verbeteren. Nu gebeurt dit doorgaans met een stoelgangtest, maar de diagnose op basis daarvan is niet altijd betrouwbaar. Een kwart tot een derde van de resultaten zijn vals positief, waardoor veel mensen zich onnodig ongerust maken. Meestal sturen artsen ze dan door voor een colonoscopie ter bevestiging -  een vervelende en dure ingreep, die eigenlijk vermeden kon worden.

DNAlytics ontwikkelt samen met de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) een Colonokit, die met een eenvoudige bloedtest darmkanker in een vroeg stadium kan opsporen. De diagnosetest is nog niet te koop, maar werd al onderzocht bij 600 patiënten. In een volgende studie worden 3.000 patiënten opgenomen.

Het biotechbedrijf uit Gosselies kreeg tot zover 650.000 euro startkapitaal, onder andere van de Stichting Fournier-Majoie, die wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteunt. DNAlytics hoopt binnenkort 6 miljoen euro kapitaal op te halen om het onderzoek voort te zetten.

De test van DNAlytics baseert zich op de genetische mutaties die darmkanker teweegbrengt. Ook Biocartis uit Mechelen heeft een test op de markt die op die manier werkt. Een paar milliliter bloed volstaat. De test van Biocartis is weliswaar bedoeld voor uitgezaaide darmkanker en is dus enkel nuttig voor een deel van de patiënten, niet als opsporing. Artsen gebruiken de test om de evolutie van de kanker op te volgen.

Marc Coucke

Het Zwitserse Sophia Genetics, waar ondernemer Marc Coucke aandeelhouder is, maakt dan weer software om eveneens via een analyse van de genen verschillende kankers op te sporen. Darmkanker is daar ook een van.

Dan is er nog het Amerikaanse Volition, dat verschillende testen ontwikkelt voor verschillende darmkankers. Ook die testen zitten nog in onderzoeksfase.

Nog te weinig mensen kennen het verhaal van darmkanker. We zien dat bij het bevolkingsonderzoek in Vlaanderen, waar 55-plussers worden gescreend, 54,5 procent deelneemt. Dat is niet slecht, maar Nederland doet het beter.
Luc Colemont
Stop Darmkanker

Kortom, de strijd tegen darmkanker is ingezet. Over enkele jaren zullen we dat type kanker eenvoudig kunnen opsporen en alle senioren screenen, zodat de ziekte kan worden voorkomen. DNAlytics gaat ervan uit dat dankzij de bloedtest, en een vroege diagnose, 95 procent van de darmkankerpatiënten geneest. 

'Nog te weinig mensen kennen het verhaal van darmkanker. Aan het bevolkingsonderzoek in Vlaanderen, waar 55-plussers worden gescreend, neemt 54,5 procent deel. Dat is niet slecht, maar Nederland doet het beter', zegt Luc Colemont van Stop Darmkanker. Zijn vzw krijgt ook steun van Marc Coucke. De Vlaamse ondernemer besliste in 2015 een deel van zijn vermogen te investeren in de strijd tegen kanker. Hij stopte toen 15 miljoen euro in Sophia Genetics, terwijl Stop Darmkanker 2,5 miljoen euro kreeg.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud