Kantoorgebouw zonder verwarming of airco

“De buitentemperatuur bedraagt nu – 8°C, maar hier in het gebouw is het zowat 21°C”, meldt Benoît Coppée, algemeen directeur van Investsud in Marche-en-Famenne. Nochtans heeft zijn nieuw kantoorgebouw geen verwarmingsinstallatie. De Waalse risicokapitaalverstrekker Investsud heeft zijn intrek genomen in een zogenaamd passiefgebouw. Hij raadt anderen aan om dit ook ernstig te overwegen.

“Toen ons huurcontract enkele jaren geleden werd opgezegd, overwogen we onze opties: opnieuw huren of bouwen, en hoe precies? Wij hebben met heel wat medewerkers en andere mensen in onze omgeving gepraat. Zo kwamen we tot het besluit dat we een groter kantoorgebouw zelf wilden neerplanten. Het deel dat we zelf niet meteen konden gebruiken, zouden we verhuren. Het moest ook over een biologische klimaatregeling beschikken. De raad van bestuur wou dat de prijs wel normaal bleef, zowat 1.100 à 1.200 euro per bebouwde m². Een gebouw met een isolatiewaarde van hooguit K30 leek ons ook de meest veilige investering, omdat andere types gebouwen sneller aan waarde verliezen”, zo schetst Benoît Coppée. Eerst kreeg Coppée veel tegenwind voor zijn plannen. “Sommige architecten zeiden dat het project duur zou uitvallen, maar dat was omdat ze er zelf geen verstand van hadden.” Hij legde een lastenboek voor aan vijf bouwondernemingen en eentje diende een dubbele offerte in. “In die tweede offerte stelde ze voor om nog beter te isoleren, tot een waarde van minder dan K15. Dat was de firma Thomas & Piron, die ons uiteindelijk overtuigde om nog verder te gaan en een passiefgebouw op te trekken. De kostprijs bleef redelijk, door alles eenvoudig en sober tehouden. Met 74 procent van ons aandeelhouderschap in handen van privépartijen werd nauwlettend naar de kosten gekeken. Het paste ook in onze visie om voor langetermijninvesteringen te gaan.”

Schaduw, zon en bomen

De algemeen directeur wist precies wat hij van een passiefgebouw kon verwachten. Hij wou een perfecte oriëntatie voor het gebouw en kreeg ook de toelating om zijn gebouw ideaal te richten. “Zo konden we een grote glazen gevel zuidelijk richten op enkele meters van een rij hoge loofbomen. In de zomer werpt het loof een afkoelende schaduw, terwijl in de andere seizoenen, zodra de bladeren verdwenen zijn, de zoninval warmte geeft. Dat is de goedkoopste verkoeling en verwarming die je kunt bedenken, zelfs als je er nog hoge bomen voor moet planten.” Benoît Coppée beseft dat hij het geluk had dat gemeente en stedenbouwkundige dienst snapten hoe belangrijk dit was voor een passiefgebouw. Andere voorname factor werd uiteraard de isolatie. “Wij bouwden een zeer dichte omkasting, met driedubbele beglazing en een goed uitgekiende luchtcirculatie. De gevels zijn in feite een houtstructuur met een vulsel van celluloseschuim, 30 cm dik. Er zit dus oud papier in de muren. Die techniek bestaat al tien jaar, maar is nog niet veel gebruikt in België. De ramen bestaan uit een combinatie van aluminium en hout die ook sterk isoleert, terwijl op het dak polyurethaanschuim ligt onder de afdichtingslaag. Dit ligt ook 25 cm dik in de vloer. Toch is de structuur licht, want de betonplaten zijn dun en de kolommen en balken zijn van hout.”

Nachtkoeling en slim licht

Het gebouw profiteert van nachtkoeling in de zomer. De koelte van de nacht wordt ’s ochtends binnengeleid en zet zich dan vast in het beton, zodat het hele gebouw wat koeler wordt gehouden. “Koelte in de zomer is een groter probleem dan warmte in de winter”, stelt de bedrijfsleider vast. “Daarom hebben de ramen overal metalen luikjes, genre jaloezieën. De luchtstromen moet ook voor verkoeling zorgen.” Qua verlichting speelt het natuurlijk licht een belangrijke besparende rol, zoals al bleek uit het verhaal van de zuidelijke gevel. “We gebruiken ook lampen met laag verbruik en domotica die automatisch het licht uitschakelen als er niemand is. Ook gebruiken lampen die dichter bij een venster hangen een lagere wattage”, beschrijft Coppée nog.

 

HOE GAAT U ALS KANDIDAAT ‘PASSIEFBOUWER’ TE WERK?

  • Ga grondig na waar u energiebesparingen kunt doen. Grondig: dat betekent bijvoorbeeld ook dat u bekijkt welke vensters open moeten kunnen en welke niet.
  • Geloof niet zomaar architecten of bouwondernemingen die beweren dat een passiefgebouw te duur is.
  • Kijk ook naar de voordelen inzake imago, milieu, klimaat en werkomgeving.
  • Volg de ontwikkelingen in de bouwmaterialen op de voet. Er zijn bijna maandelijks nieuwigheden.
  • Ruil een luxeaspect in voor meer duurzaamheid.
  • Zorg ervoor dat iemand in eigen huis de bouwwerken van nabij opvolgt. Probeer dat als bedrijfsleider zelf niet erbij te nemen.
  • Denk goed na hoe u het gebouw zo polyvalent mogelijk kunt opvatten. U weet niet waarvoor u het over vijf, tien of twintig jaar nodig hebt.
  • Bouw niet te klein. Dat is goed voor uw imago en u kunt een deel verhuren.
  • Waarom geen scholen uit de buurt betrekken? Benoît Coppée deed dat en zo is er nu ook een boek over het gebouw geschreven. Dat is nuttig om later nieuwe werkkrachten aan te trekken.  
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud