Raad bij de keuze van uw energiecontract

Hoe maakt u de juiste keuze bij een nieuw energiecontract? Volgende tips helpen u op weg.

1. Uw energiecontract opzeggen

Wie van leverancier wilt veranderen, moet zijn contract of de energieleverancier niet opzeggen. U moet alleen een nieuwe leverancier zoeken en een energiecontract afsluiten. De opzegtermijn bedraagt één maand. De nieuwe leverancier regelt alles met de oude. Er zijn leveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.

Vraag altijd na vanaf welke datum de nieuwe leverancier kan beginnen leveren. Gezinnen en kmo’s moeten geen verbrekingsvergoeding meer betalen sinds 13 september 2012. Dit is een beslissing van de federale overheid. Een kmo haalt een maximumverbruik van 50 MWh elektriciteit en 100 MWh aardgas.

Voor grotere bedrijven geldt nog wel een verbrekingsvergoeding. In de algemene voorwaarden van het contract staan de opzegvoorwaarden.

 

2. Het juiste energiecontract kiezen

  • Wilt u een vaste prijs of een variabele? Maak de oefening zoals bij de keuze van een hypotheek lening.
  • Wilt u zekerheid en kiest u voor een vaste prijs? Vergelijk dan regelmatig de prijzen gedurende enige tijd. Zo sluit u het contract af op een prijsgunstig moment bij de leverancier die op dat moment de goedkoopste is. Dat kan namelijk nogal variëren, van periode tot periode, en van streek tot streek.  
  • Pas op met de complexiteit van energiecontracten, tarieven en voorwaarden. Check bij een simulatie ook wat zij wel verrekent en wat zij niet kan verrekenen.
  • Let op de kleintjes, in de factuur. Soms klopt die niet. Het onterechte extraatje kan per eenheid klein lijken, maar naargelang uw verbruik tikken die nodeloze kosten wel aan.
  • Abonnementskosten kunnen interessant zijn voor wie veel verbruikt, maar duur uitvallen voor de kleinere verbruiker. Dat kunt u makkelijk zelf berekenen.
  • Laat u geen verplichte afname van een volume aanrekenen, als u niet zeker bent dat u dat nodig zult hebben.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud