163 arrestaties bij verschillende betogingen in Parijs

Een motorfiets brandt uit naast een opgeworpen barricade bij de klimaatmars in Parijs. ©AFP

In Parijs zijn er zaterdag incidenten geweest en heeft de politie meerdere mensen opgepakt toen een mars voor het klimaat werd geïnfiltreerd door duizend ultra-linkse activisten die vuilnisbakken verbrandden en winkels binnendrongen.

Dat meldt de Parijse politie prefectuur.

Ook de 'gele hesjes' lieten weer van zich horen.

De sfeer was zaterdag gespannen in de Franse hoofdstad, waar verschillende demonstraties tegelijkertijd plaatsvonden. Naast de mars voor het klimaat was er een door de vakbonden georganiseerde optocht tegen de mogelijk op handen zijnde pensioenhervorming. Daarnaast kwamen  ook "gele hesjes" op straat, die het Franse sociale en fiscale beleid aan de kaak wilden stellen. Ook in de zuidelijke stad Toulouse verzamelden opnieuw meer gele hesjes, daar waren ze met meer dan duizend. 

De klimaatmars in Parijs trok zo'n vijftienduizend betogers. ©AFP

Tegen de avond werden 163 mensen gearresteerd. Er zijn ook 395 boetes uitgedeeld aan manifestanten omdat ze zich op een plek bevonden waar het verboden was te demonstreren, aldus de politie prefectuur van de Franse hoofdstad. De politie was met 7.500 manschappen massaal aanwezig en heeft traangas ingezet.

Centrum van de onlusten was de Boulevard Saint-Michel, in de studentenbuurt Quartier Latin, waar radicale militanten, sommigen gemaskerd, projectielen naar de politie gooiden, een bankfiliaal binnendrongen en vuilnisbakken in brand staken. .

Inflitratie

De klimaatmars werd geïnfiltreerd door een duizendtal "gewelddadige individuen" van de radicale linkse activisten black bloc. Waarop de politie in een tweet de manifestanten opriep zich van hen "te distantiëren". Voor de klimaatmars zelf kwamen zo'n 15.000 mensen opdagen.

 

Ngo's Greenpeace en Youth For Climate, die deel uitmaken van de organisatie, riepen de demonstranten op om de mars te verlaten vanwege het geweld dat uitbrak. "Neem geen enkel risico en verlaat de klimaatmars, er is niet voldaan aan de voorwaarden voor een geweldloze mars", tweette Greenpeace, die laakte dat er traangas werd ingezet tegen "niet-gewelddadige demonstranten en gezinnen".

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud