Advertentie
Advertentie

17,5 miljoen Europeanen zitten zonder werk

Een man bekijkt vacatures ©David Rozing/HH

In juli zat minder dan 11 procent van de beroepsbevolking in de eurozone zonder werk. Het is geleden van februari 2012 dat er nog zijn weinig werklozen waren.

De werkloosheidsgraad binnen de eurozone daalde in juli tot 10,9 procent. Een maand eerder bedroeg hij nog 11,1 procent. In juli vorig jaar zat 11,6 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In absolute cijfers blijft het werklozenheir nog altijd indrukwekkend: in juli ging het nog om 17,53 miljoen mensen of anderhalve keer heel België. Dat waren er 1,12 miljoen minder dan een jaar eerder.

Op een jaar tijd is de werkoosheid gedaald in 23 lidstaten, in drie ging ze verder omhoog, in twee bleef ze stabiel, met name in Roemenië en in ons land (op 8,5 procent). 

De meest uitgespoken daling manifesteerde zich in Bulgarije (2,1 punten tot 9,4%) en in Spanje (van 24,3 naar 22,2%). In Finland (8,7 naar 9,7%), Frankrijk (10,3 naar 10,4%) en Oostenrijk (5,7 naar 5,8%) steeg ze. De arbeidsmarkt in de andere EU-landen die niet tot de eurozone behoren is er (nog) beter aan toe, want in de hele EU daalde de werkloosheid van 10,2 naar 9,5 procent over een jaar, het laagste cijfer in vier jaar.

Matig optimisme

Ondanks die cijfers, blaakt Jessica Hinds niet van optimisme. De econome van ondezoeksbureau Capital Economics verwacht niet dat de arbeidsmarkt in de eurozone de komende maanden nog drastisch zal verbeteren. 'De flauwte in de arbeidsmarkt houdt aan en daardoor zal ook de stijging van de lonen beperkt blijven. Een stijging die onvoldoende zal zijn om de noodzakelijke 'boost' te geven aan de inflatie in de eurozone'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud