26 aanslagen verijdeld in Europa door NSA

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft door zijn afluisterprogramma PRISM in Europa 26 aanslagen verijdeld. ©ANP

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die vorig jaar nog zwaar onder vuur kwam te liggen wegens afluisterschandalen, heeft door zijn afluisterprogramma PRISM verschillende aanslagen in Europa verhinderd. Ook in Nederland blijkt dankzij de NSA een terreurplot verijdeld te zijn.

In Nederland kon een aanslag voorkomen worden door het afluisterprogramma PRISM van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat staat in een verslag van de toezichthouder op de Nederlandse diensten over haar werkzaamheden in 2013. In totaal zijn in Europa 26 aanslagen verijdeld door het Amerikaanse tapprogramma.

In juni vorig jaar maakte het National Security Agency nog bekend sinds 11 september 2001  50 terreurplots in de Verenigde Staten te hebben onderschept.

De VS keurden na 9/11 wetten goed die de overheid vlot toegang geven tot persoonlijke informatie om de terreurdreiging beter op te sporen. Zo verzamelt de overheid in het geheim gegevens over telefoongesprekken en over het internetverkeer. De Nederlandse toezichthouder deelde wel mee dat ongerichte en onbeperkte toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer in Nederland niet is toegestaan en ook niet plaatsvindt.

De NSA kwam vorig jaar nog in het nieuws nadat klokkenluider Edward Snowden duizenden geclassificeerde documenten publiceerde waaruit bleek dat de NSA zich schuldig maakte aan afluisterpraktijken. De inlichtingendienst moest toen noodgedwongen verantwoording afleggen over zijn werkwijze.

De Amerikaanse president Barack Obama besliste in maart de dienst grondig te hervormen. Zo zal de overheid voortaan enkel op gerechtelijk bevel metadata, zoals de duur en het tijdstip van telefoongesprekken, van individuele personen kunnen verkrijgen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud