‘32 miljoen arbeidskrachten tekort in Europa tegen 2050'

Zonder ingrijpende maatregelen stevent de Europese arbeidsmarkt tegen 2050 af op een tekort van 32 miljoen voltijdse arbeidskrachten. Dat heeft de topman van de uitzendgroep Randstad, Ben Noteboom, gisteren gezegd tijdens een presentatie in Londen.

Noteboom ging daarmee in op een ‘Mind the gap’ gedoopt onderzoek dat zijn bedrijf in 2007 bestelde bij de Amsterdamse universiteit. Dat besloot dat de vergrijzing bij ongewijzigd beleid in Europa een kaalslag zal aanrichten.

In ons land zou het aantal werkenden over 40 jaar met bijna een miljoen gekrompen zijn, in Duitsland zelfs met 13 miljoen. Randstad liet het onderzoek afgelopen zomer actualiseren onder de naam ‘Bridge the gap’.

De vergrijzing zal ons zeker verplichten langer te werken, zei Noteboom gisteren. Maar tegelijk moet de productiviteit omhoog en kunnen we niet buiten immigratie, ‘in sommige landen niet populair maar wel nodig’.

De CEO van Randstad pleitte ook voor een deregulering van de arbeidsmarkt. Dat proces is bezig, maar het tempo ligt nog te laag, was zijn oordeel. Hij verwees ook naar België, waar uitzendarbeid nog altijd niet toegelaten is in de openbare sector.

De Randstad-prognoses zijn omstreden. Het maken van demografische en economische voorspellingen voor periodes van 40 jaar leidt tot heel betwistbare conclusies, klinkt het vaak. Meer migratie en een hoger geboortecijfer hebben in België al tot aanpassingen van de demografische prognoses geleid. IB

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud