39 doden in vrachtwagen zijn Chinezen

De 39 lichamen in de vrachtwagencontainer in het Britse Essex zouden Chinezen zijn. ©AFP

Dat melden Britse media en is bevestigd door de politie van Essex, waar de vrachtwagen woensdag is gevonden.

De openbare omroep BBC en andere Britse media berichten donderdag dat de 39 lichamen die woensdag in een vrachtwagencontainer in het Britse graafschap Essex zijn aangetroffen 'de Chinese nationaliteit' hebben. Dat nieuws is inmiddels bevestigd door de politie van Essex.

De politie ondervraagt de 25-jarige chauffeur. Hij wordt verdacht van moord. Agenten in Noord-Ierland doorzochten twee huizen. Het National Crime Agency (NCA) is aan het werk om 'georganiseerde misdaadgroepen te identificeren die een rol gespeeld kunnen hebben'. Het NCA is een speciale politie-eenheid die zich toelegt op georganiseerde misdaad in het algemeen en mensensmokkel en moderne slavernij in het bijzonder. Alles wijst in de richting van mensensmokkel.  

Zeebrugge-Purfleet

De truck, die werd gevonden op een industrieterrein in Grays, ten oosten van Londen, kwam het Verenigd Koninkrijk binnen via Zeebrugge. Dat hebben de Britse politie, het Belgisch federaal parket en de haven van Zeebrugge bevestigd.

De truck kwam dinsdagnamiddag om 14.49 uur aan in Zeebrugge en vertrok nog diezelfde namiddag naar het Britse Purfleet, waar hij om 1 uur 's ochtends op 23 oktober arriveerde, aldus de eerste resultaten van het federaal parket.

Waar de vrachtwagen vandaan kwam vooraleer hij Zeebrugge aandeed, is onduidelijk. De haven mag van het Belgische federaal parket dat exacte traject niet vrijgeven, meldt De Standaard. Het federaal parket heeft een onderzoek geopend dat focust op de organisatoren. Volgens een woordvoerder is het niet duidelijk wanneer de slachtoffers in de container gezet zijn en of dat in ons land is gebeurd. Volgens Joachim Coens, de topman van de Zeebrugse haven, was de bewuste koeltrailer verzegeld en was het zegel intact.

Ierse eigenaar, geregistreerd in Bulgarije

Stilaan worden ook de contouren van de constructie duidelijk. Een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken liet verstaan dat de truck geregistreerd was in de Oost-Bulgaarse kuststad Varna, onder de naam van een bedrijf dat eigendom is van een Ierse vrouw.

Maar na de registratie, in 2017, zou het voertuig volgens de Bulgaarse autoriteiten definitief het land verlaten hebben. De Bulgaarse Kamer van het Wegtransport liet weten dat het courant is dat bedrijven in Bulgarije geregistreerd worden 'om te genieten van de gunstige fiscaliteit'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud