Aanslag Ankara - Dodental loopt op tot 95

©REUTERS

Bij een bloedige aanslag in Ankara zijn bij de aanvang van een vredesmars 95 mensen gedood. Volgens de Turkse overheid gaat het om een terroristische aanslag.

Bij een dubbele explosie in het centrum van de Turkse hoofdstad Ankara zijn 95 mensen omgekomen. Bij de aanval vielen in totaal ook 246 gewonden, waarvan er nog altijd 48 op intensieve zorgen liggen. Het is meteen de zwaarste aanslag ooit in Ankara. De Turkse regering kondigde drie dagen van nationale rouw af.

De ontploffing was bij het belangrijkste treinstation van de stad. Volgens de Turkse overheid gaat het om een terroristische aanslag. Eerste minister Ahmet Davutoglu heeft een spoedvergadering belegd met de politie en veiligheidsdiensten.

Volgens de premier is de aanslag het werk van twee zelfmoordterroristen. Op de plek waren veel aanhangers van onder meer de Koerdische Partij voor Vrede en Democratie en de Democratische Volkspartij bijeen. Een vredesmars tegen het gewapende conflict tussen het Turkse leger en strijders van de Koerdische arbeiderspartij PKK stond op punt van te vertrekken.

De geplande mars, die was georganiseerd door de pro-Koerdische oppositie, gaat als gevolg van de aanslag niet door en de organisatie heeft mensen opgeroepen naar huis te gaan. Het plein voor het station waar de vredesmanifestatie zou vertrekken lag na de aanslag bezaaid met doden en gewonden.

Het geweld tussen de Koerdische PKK en het Turkse leger is opnieuw opgelaaid sinds juli toen Turkije luchtaanvallen uitvoerde op PKK bolwerken als vergelding voor wat ze toenemende aanvallen op de veiligheidsdiensten noemde.

Selahattin Demirtas, een van de voorzitters van de pro-Koerdische partij HDP, spreekt van een 'groot bloedbad' en een 'barbaarse aanslag'. HDP had mee opgeroepen tot de pacifistische manifestatie. Op twitter liet hij weten dat 'de mensen die vrede willen, worden vermoord'.

De conservatieve premier Recep Tayyip Erdogan had het over 'een hatelijke aanval tegen onze eenheid en de vrede in ons land'. Voorlopig heeft niemand de aanslag opgeëist.

Verkiezingen

De aanslag komt drie weken voor de parlementaire verkiezingen in in Turkije en in een periode van toenemende onrust omwille van de immigratiestroom uit Syrië, de opmars van Islamitische Staat in buurlanden Syrië en Irak en de groeiende opkomst van linkse militante groeperingen in het land. Sinds haar 'gesynchroniseerde oorlog tegen terreur' is Turkije sinds juli in de hoogste staat van paraatheid.

De PKK wordt door Turkije, Europa en de VS beschouwd als een terroristische organisatie. Sinds haar onafhankelijksstrijd in 1984 startte zijn al meer dan 40.000 mensen omgekomen.

De leiders van de Koerdische separatistische partij hebben de militanten gisteren opgeroepen om geen aanvallen meer te plegen tegen de Turkse staat, tenzij zij zelf of het Koerdische volk worden aangevallen. Dat staat in een mededeling die werd verspreid door de Koerdische nieuwsagentschappen. De mededeling werd verspreid door de Group of Communities in Koerdistan (KCK) en verwijst niet naar de aanslag waarbij 86 doden vielen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud