Advertentie

Aanslag op agente in Parijs krijgt stempel 'terreuronderzoek'

©AFP

Parijs werd donderdagochtend, nog geen 24 uur na de aanslag op Charlie Hebdo, opgeschrikt door een nieuwe schietpartij. Een politieagente liet het leven bij een schietpartij in Montrouge, in het zuiden van Parijs. Het parket verwijst de zaak door naar anti-terreurmagistraten.

Een agente en een gemeentebeambte zijn deze ochtend rond twintig na acht onder vuur genomen aan de Porte de Châtillon, in Montrouge ten zuiden van Parijs. De twee ambtenaren waren volgens een journaliste van France Info ter plaatse voor een auto-ongeval dat grofweg een uur eerder plaatsvond. 

Rond kwart na acht daagde een schutter op die over een geweer van het type-Kalasjnnikov beschikte en een kogelvrije vest droeg. Hij opende het vuur. De agente heeft zeker al het leven gelaten bij het schietincident, zo geven politiebronnen aan. De gemeentebeambte bevindt zich in kritieke toestand.  

Op vrije voeten

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, die donderdagochtend voor het incident werd weggeroepen uit crisisoverleg met de Franse president François Hollande, is een van de schutters nog zeker op vrije voeten. Het onderzoek naar de schietpartij is doorverwezen naar speciale antiterreurmagistraten 'in het licht van de huidige context'. Het parket van Parijs haalt onder meer de zware bewapening en het viseren van de ordediensten aan als redenen voor die beslissing. 

Marine Le Pen, voorzitster van het extreemrechtse Front National (FN), zal een referendum over de herinvoering van de doodstraf voorstellen. Ten minste, als ze in 2017 de presidentsverkiezingen kan winnen.

De Fransen moeten de mogelijkheid hebben daarover te beslissen, aldus de FN-voorzitster. Persoonlijk acht ze het noodzakelijk dat de doodstraf voor de gruwelijkste misdaden tot 'het juridische arsenaal' behoort. De doodstraf werd in 1981 afgeschaft in Frankrijk.

Le Pen wil verder meer geld voor de veiligheidsdiensten en een strengere controle aan de landsgrenzen. Ze wil 'harde actie' zien.

De partij van Le Pen heeft om extra bescherming gevraagd voor haar leidster, meldt de krant Le Parisien.

Het is onduidelijk of de schietpartij iets te maken heeft met de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat die piste 'weinig waarschijnlijk' is. Ook het parket van Parijs sluit dat tegenover het Franse persbureau AFP uit. 

Moskee

Dat neemt niet weg dat Frankrijk - op de dag van nationale rouw - in de ban is van nieuwe incidenten. Voor een kebab-restaurant in Villefranche-sur-Saône, nabij de stad Lyon, is donderdagochtend vroeg - rond ongeveer 6 uur - een explosie geweest. Er vielen geen gewonden, wel sneuvelden wat ruiten. De eetgelegenheid bevindt zich vlak bij een moskee. 

De burgemeester van Villefranche vreest dan ook dat de explosie te maken heeft met de aanslag woensdag op Charlie Hebdo in Parijs. 'Ik vrees dat dit verband heeft met de dramatische gebeurtenis van woensdag', zei hij tegen de krant Le Progres. Maar een politiebron heeft tegen de krant 20 Minutes gezegd dat er geen verband is met de aanslag in Parijs. Het zou volgens hem om een 'criminele actie' gaan. Er was geen gaslek, aldus de krant. De politie heeft de wijk afgesloten.

Reeks incidenten

Ook elders in Frankrijk is er melding van enkele incidenten, al zijn die geïsoleerd en is het volstrekt onduidelijk of er enige band is met de aanslag op Charlie Hebdo. Om half één vannacht zouden er drie kleine oefengranaten afgevuurd zijn naar een moskee in de Franse stad Le Mans.

Eén daarvan ging ook effectief af, al vielen er geen gewonden. Op de ramen was er ook een kogelinslag te zien.  In Carombe, in de Vaucluse, is er dan weer volgens Le Figaro gevuurd op een auto met een moslimgezin in. Ook daar zouden er geen gewonden gevallen zijn. Er is ook sprake van twee geweersalvo's op een islamitische gebedszaal in Port-la-Nouvelle, nabij de stad Narbonne. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud