Aanval met ransomware treft Iers gezondheidssysteem

©REUTERS

Kritische apparatuur is niet getroffen, maar uit voorzorg werden de IT-systemen in de Ierse ziekenhuizen wel tijdelijk afgeschakeld.

Volgens de Ierse gezondheidsdienst HSE gaat het om een 'gesofisticeerde aanval' op de IT-systemen. 'De cyberaanval heeft zowel op nationaal als regionaal niveau systemen getroffen die veel van onze werkzaamheden in het gedrang brengen', zegt Paul Reid, hoofd van de HSE. 'Uit voorzorg hebben we de IT-systemen tijdelijk stilgelegd.'

Het gaat om een aanval met ransomware. Daarbij versleutelen hackers de data op een netwerk om vervolgens losgeld te eisen. Voorlopig heeft niemand de aanval opgeëist en is nog geen losgeld gevraagd. 'We zijn de aanval aan het onderzoeken', zegt Reid. HSE krijgt hulp van de Ierse politie- en defensiediensten en externe cybersupportteams.

De ambulante en spoeddiensten zijn niet getroffen door de aanval. Ook het systeem voor de reservatie van coronatesten en -vaccinaties bleef intact, omdat dat op aparte software draait. Artsen hebben vooral problemen met het raadplegen van allerhande testresultaten, waardoor de planning in veel ziekenhuizen in de war raakt. 'Als dit nog lang duurt, komen we echt in de problemen', zei Donal O'Shea, een arts in het St. Vincent's Hospital in Dublin, aan de radiozender RTE.

Colonial Pipeline

Ziekenhuizen zijn een almaar geliefder doelwit voor aanvallen met ransomware. Door de hoogdringendheid van IT-problemen in ziekenhuizen hopen cybercriminelen dat de kans op de uitbetaling van losgeld gevoelig hoger ligt. In het begin van de coronacrisis stuurde de federale overheid nog waarschuwingen naar ziekenhuizen in ons land om waakzaam te zijn voor cyberaanvallen.

Nooit werden in ons land meer cyberaanvallen gemeld dan vorig jaar. Eind 2020 werd ook het Algemeen Medisch Laboratorium in Antwerpen lamgelegd met gijzelsoftware. In het lab worden dagelijks duizenden coronatesten verwerkt.

Begin deze week was de Colonial Pipeline, een 8.850 kilometer lange pijpleiding die van de Golf van Mexico in het zuiden van de Verenigde Staten naar de oostkust loopt, het slachtoffer van een dergelijke aanval. Meerdere staten bleven een tijdje verstoken van oliebevoorrading. Uiteindelijk werd 5 miljoen dollar losgeld betaald, wellicht aan het Russische hackerscollectief DarkSide, dat achter de aanval zou gezeten hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud