Advertentie
Advertentie
analyse netto

Acht vragen en antwoorden over reizen in Europa

©AFP

Wie deze zomer op reis wil in Europa, kan vanaf nu een coronapaspoort opvragen. Welke voorbereidingen zijn cruciaal om op reis te vertrekken, en wat met quarantaines bij uw terugkeer? We zetten het op een rijtje.

Naast zonnecrème en een goed zwembadboek wordt dit jaar ook een geldig coronacertificaat essentieel in de valies van al wie op reis wil in Europa. Welke impact heeft dat coronapaspoort op uw vakantie, zowel voor, tijdens, als na uw reis?

Voor vertrek

1) Wat is een coronapaspoort?

Om het deze zomer gemakkelijk te reizen in Europa werkte de Europese Commissie een coronacertificaat uit. Het basisprincipe van dat coronapaspoort is dat de houder vrij kan rondreizen in de Europese Unie en vier andere landen uit de Schengenzone: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Reizen naar een rode zone wordt door onze overheid nog altijd afgeraden.

2) Hoe krijg ik mijn coronapaspoort?

Zo’n certificaat aanvragen is gratis in alle lidstaten. De nationale overheden regelen de afgifte. Het Belgische coronacertificaat is aan te vragen via mijngezondheid.be, waar ook de vaccinatie-uitnodigingen te zien zijn. Daarnaas werden ook de website covidsafe.be en de app CovidSafeBE gelanceerd. Daarmee kunt u het certificaat rechtstreeks op een smartphone downloaden. Het is een digitaal paspoort, maar ook een papieren exemplaar is mogelijk op aanvraag. De digitale versie bestaat uit een QR-code voor de smartphone of tablet die gescand kan worden in luchthavens of aan grensovergangen.

3) Wat zijn de vereisten voor een geldig certificaat?

Om een groen certificaat te krijgen zijn er drie opties. Ofwel beschikt u over een negatieve coronatest: een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur of een sneltest die niet ouder is dan 24 uur. Ofwel bent u de voorbije zes maanden positief getest op Covid-19, waardoor natuurlijke immuniteit is opgebouwd. Ofwel bent u gevaccineerd. De EU-lidstaten bepalen zelf of één prik volstaat, dan wel of ze twee prikken eisen. Het ziet ernaar uit dat de meeste landen twee prikken en een wachttermijn van twee weken na de tweede inenting opleggen voor ze iemand als volwaardig gevaccineerd beschouwen.

Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben net als volwassenen een certificaat nodig om te reizen. Dat zullen meestal test- en herstelcertificaten zijn. Zodra de leeftijdsgroep gevaccineerd wordt, komen er ook vaccinatiecertificaten voor die doelgroep. Een vaccinatiecertificaat is een jaar geldig, te tellen vanaf de dag van de vaccinatie. Een herstelcertificaat is geldig vanaf elf dagen na het moment van een positieve test en blijft 180 dagen geldig. Een testcertificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf het moment van de test - belangrijk voor wie doorreist en meerdere grenzen oversteekt verspreid over verschillende dagen.

4) Heb ik recht op een gratis test?

Belgen die nog geen of nog maar één prik kregen, hebben recht op twee gratis tests: een voor het vertrek en een bij de terugkomst. Een PCR-test kost 48 euro, maar tot voor kort konden labo’s en testcentra die prijs opdrijven. Onlangs legde de regering een prijslimiet op, waardoor PCR-tests nu maximaal 55 euro mogen kosten. De snellere antigeentests, waarbij je al een resultaat hebt na enkele uren, kunnen maximaal 120 euro kosten. Ook wie al twee keer gevaccineerd werd maar op reis vertrekt binnen de vereiste twee weken buffer sinds de laatste prik heeft recht op gratis tests. Wie een vaccin weigerde, moet de volle pot betalen.

5) Hoe vraag ik een gratis test aan?

Een activatiecode voor een gratis test kunt u aanvragen via het overheidsportaal mijngezondheid.be, waarna u meteen de optie krijgt om een afspraak vast te leggen. Met een code voor een gratis test kunt u terecht in elk testcentrum. Ook bij privélabo’s kunnen reizigers een test laten afnemen - gratis of betalend.

We roepen reizigers op zich niet te laten testen bij de huisartsen. Die moeten hun tijd vrijhouden voor mensen die daadwerkelijk symptomen vertonen.
Karine Moykens
Interfederaal Comité Testing & Tracing

‘We roepen reizigers op zich niet te laten testen bij de huisartsen. Die moeten hun tijd vrijhouden voor mensen die daadwerkelijk symptomen vertonen’, zegt Karine Moykens, hoofd van het Interfederaal Comité Testing & Tracing (IFCTT). Er wordt ingezet op extra personeel in de testcentra, maar er worden geen extra centra in het leven geroepen om alle reizigers te testen. Dagelijks worden 110.000 tests verwerkt, wat volgens Moykens voldoende zal zijn.

De code blijft tien dagen geldig, dus u kunt maximaal tien dagen op voorhand een test inplannen. De labo’s mikken erop de resultaten van de test aan te leveren - via mijngezondheid.be of de Coronalert-app - binnen 24 uur na de afname.

Op de bestemming

6) Waar heb ik het coronapaspoort nodig?

Waarvoor het paspoort allemaal precies nodig is, beslissen de lidstaten. Het coronapaspoort dient alleen om reizen in de EU mogelijk te maken. Het kan worden gescand bij grensovergangen, in stations of luchthavens. In principe is het certificaat dus niet nodig om tijdens de vakantie op een terras iets te drinken of om een museum te bezoeken. Al kunnen landen wel beslissen het te koppelen aan hun corona-app. Denen moeten hun corona-app bovenhalen als ze op restaurant of naar de kapper gaan.

7) Wat met bijkomende regels?

Het is niet de bedoeling dat landen aan wie zo’n certificaat heeft bijkomende reisvoorwaarden opleggen zoals quarantaine, zelfisolatie of extra tests. Tenzij ‘die noodzakelijk en evenredig zijn om de volksgezondheid te beschermen’, zei het Europees Parlement eerder. Daarom is het aan te raden de specifieke maatregelen per land te checken. Dat kan via de website van Buitenlandse Zaken of via reopen.europa.eu, een officiële website van de Europese Unie die de actuele maatregelen en kleurcodes per land bijhoudt. Het paspoort is in theorie geen voorwaarde om vrij te reizen in de EU, want dat is een grondrecht. Maar wie geen geldig certificaat kan voorleggen, moet zich houden aan de lokale regels over quarantaine en tests.

Buiten Europa geldt het certificaat niet. Daar bent u verplicht de lokale regels rond quarantaine en tests te volgen. In het Verenigd Koninkrijk, dat sinds de brexit buiten de EU valt, is het certificaat niet geldig.

Bij thuiskomst

8) Moet ik in quarantaine als ik terugkom?

De kleurcodes zijn alleen van belang bij de thuiskomst. Gevaccineerd of niet, wie thuiskomt uit een groene of oranje zone moet niets doen. Er is geen test of quarantaine nodig. Wie uit een rode zone terugkeert en volledig gevaccineerd is - lees: twee dosissen, plus een inwerkingsperiode van twee weken - hoeft geen test te ondergaan en hoeft niet in quarantaine.

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, moet toch nog een test laten afnemen en moet in quarantaine tot het resultaat van de test negatief is.

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, moet toch nog een test laten afnemen en moet in quarantaine tot het resultaat van de test negatief is. Die test kunt u doen in het buitenland - ten vroegste 72 uur voor vertrek naar België - of binnen de twee dagen na thuiskomst in België. Ook moet u het PLF invullen.

Minderjarigen die met hun ouders reizen zijn vrijgesteld van quarantaine als hun ouders niet in quarantaine hoeven te gaan, omdat zij bijvoorbeeld gevaccineerd zijn.

Voor wie terugkeert uit een zone met een hoog risico (‘variants of concern’) geldt een verplichte quarantaine van tien dagen met een PCR-test op dag één en op dag zeven. Dat is verplicht, ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land een negatieve test hebben afgelegd. ‘Het gaat om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden’, klinkt het bij de overheid. De Risk Assessment Group evalueert elke week welke landen op die lijst staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud