Advertentie

Afzettingsprocedure tegen president Italië

De Italiaanse president, Giorgio Napolitano (Foto: Reuters). ©Reuters

De Italiaanse president, Giorgio Napolitano, heeft een afzettingsprocedure aan zijn been. De populistische Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo beschuldigt de 88-jarige communist van 'een aanval op de grondwet'.

In de Italiaanse politieke wereld ontstond donderdag weer heel wat tumult. De Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo gooide immers een serieus bommetje in het parlement.

'Om 9u30 deze morgen hebben we een verzoek tot afzetting van de president ingediend', zei Vincenzo Maurizio Santangelo, de fractieleider van de populistische, anti-establishmentbeweging in de Senaat.

Grondwet

Volgens de partij, die bij de parlementsverkiezingen van februari vorig jaar zowat een derde van het electoraat wist te verleiden, heeft de 88-jarige president de grondwet met voeten getreden.

'Hij schond de grondwet door ongrondwettelijke wetten niet opnieuw naar de kamer te sturen en hij misbruikte zijn bevoegdheden om gratie te verlenen', zei Santangelo.

Maffia

'Bovendien kwam Napolitano ook tussenbeide in een proces in Palermo dat draaide rond mogelijke onderhandelingen tussen de Italiaanse staat en de maffia twee decennia geleden', voegde de senator eraan toe.

Zijn partijgenoot Luigi Di Maio riep Napolitano op zich in het parlement te komen verantwoorden voor de hem ten laste gelegde beschuldigingen. 'Hij is niet langer scheidsrechter. Hij is een speler geworden en draagt zelfs de kapiteinsband', klonk het.

Reacties

De demarche van de Vijfsterrenbeweging lokte meteen reacties uit. 'Het verzoek van die partij om de president af te zetten, is een afgrijselijke daad. De beweging heeft slechts een doel: een fundamenteel element van ons democratisch systeem uit de weg ruimen', zei Roberto Speranza, de kamerfractieleider van de centrumlinkse Democratische Partij van premier Enrico Letta.

Ook de andere regeringspartij, Nieuw Centrumrechts, had geen goed woord over voor de actie van de Vijfsterrenbeweging. 'Het initiatief van die partij is gewoon te gek om los te lopen.'

Altero Matteoli, een senator van Forza Italia, beschuldigde de Vijfsterrenbeweging ervan het politieke systeem en de instellingen te willen ontwrichten. 'Maar een geloofwaardig alternatief biedt ze niet.'

Beloftevol

De 88-jarige Napolitano is voor heel wat Italianen - ondanks zijn gevorderde leeftijd - nog steeds een van de meest beloftevolle politici van het land. Na de parlementsverkiezingen van begin 2013 was hij de enige politicus die een uitweg wist te forceren uit de politieke impasse waarin Italië beland was.

Pas nadat hij ingestemd had met een nieuwe, zevenjarige termijn als president, bleek het mogelijk een regering van centrumlinks en centrumrechts op de been te brengen.

Ontslag

Gezien de vele negatieve reacties bij de verschillende politieke partijen in Italië, lijkt de kans erg klein dat de afzettingsprocedure slecht afloopt voor Napolitano.

Maar misschien kan de procedure de ex-communist er wel toe aanzetten sneller dan gepland ontslag te nemen als staatshoofd. Enkele weken geleden gaf de hoogbejaarde politicus al aan er weinig voor te voelen zijn zevenjarige mandaat helemaal uit te doen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud