'Akkoord in Oekraïne'

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zat afgelopen nacht rond de tafel met de oppositie en vertegenwoordigers van Europa als bemiddelaar - Foto EPA ©EPA

Verschillende diplomatieke bronnen melden dat er een voorakkoord is tussen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de oppositie. Dat akkoord zou vandaag nog ondertekend worden, maar over de details bestaat nog heel veel onduidelijkheid.

Er lijkt een diplomatieke doorbraak in de maak in de Kiev, maar dat betekent niet meteen dat het op het terrein veilig is. Volgens de politie raakten betogers en ordetroepen vrijdagvoormiddag immers weer slaags.

'Demonstranten openden vrijdag het vuur op agenten die zich tussen het Onafhankelijkheidsplein en het parlementsgebouw bevonden', meldde de politie in een mededeling. 'De agenten schoten daarop terug.'

Even voor de publicatie van de politiemededeling had BBC al melding gemaakt van schoten in de buurt van het plein. 'Maar het is niet duidelijk wie er aan het schieten is', klonk het. 

Shots fired near Independence Square in #Kiev - unclear who is firing http://t.co/DLCVhh0uJX #Ukraine— BBC Breaking News (@BBCBreaking) February 21, 2014

 

Of bij de vuurgevechten slachtoffers vielen, laat het communiqué van de politie in het midden. De betogers reageerden voorlopig ook nog niet op de beweringen van de politie.

Doorbraak

De berichten over nieuwe vuurgevechten komen er op een ogenblik dat er een diplomatieke doorbraak in de maak lijkt in Oekraïne. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj liet vrijdagochtend weten dat er een voorakkoord bereikt is met de oppositie om een einde te maken aan de crisis in het land. 

Volgens de kanselarij van de president zou het akkoord om 11 uur Belgische tijd ondertekend worden. Dat staat in ieder geval te lezen in een korte mededeling op de website van Janoekovitsj. Dat zou een onverhoopt succes zijn na een hele nacht onderhandelen.

Onduidelijkheid over details

Ook verschillende Europese diplomatieke bronnen, nauw betrokken bij de onderhandelingen, melden het succes. Volgens AFP meldde een Europees diplomate een 'voorlopig akkoord' dat vandaag nog ondertekend wordt. Het akkoord bestaat uit een grondswetwijziging tussen nu en september en nieuwe presidentiële en parlementsverkiezingen op een nog nader te bepalen datum. 

Het Duitse persbureau DPA vernam dan weer van hoge Europese ambtenaren dat er een overgangsregering komt binnen de tien dagen, een gronswetswijziging tegen september en parlementsverkiezingen tegen december. 

De details van het akkoord zijn dus nog onduidelijk. Frans minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius predikt ook nog 'voorzichtheid'. De oppositie wil met zijn achterban overleggen, wat perfect begrijpelijk is,' zei hij in een interview met radiostation Europe 1. 'Zolang de zaken niet definitief afgerond zijn, is het in dit soort situaties belangrijk om erg voorzichtig te blijven,' zei Fabius nog. 

Parlement

Dat de zenuwen strak gespannen staan in het land, bleek vrijdagvoormiddag ook nog eens tijdens een zitting in het parlement. Verschillende verkozenen raakten slaags met elkaar nadat de parlementsvoorzitter de zitting geschorst had.

De parlementsleden maken zich klaar om te stemmen over een resolutie die de bevoegdheden van president Viktor Janoekovitsj zouden beknotten.

Intussen maakte de Oekraïense regering bekend dat de gevechten tussen de ordetroepen en de tegenstanders van Janoekovitsj de afgelopen dagen aan zeker 80 mensen het leven hebben gekost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud