Akkoord over verlenging Grieks reddingsprogramma met vier maand

'Berlijn speelt met vuur'. ©Bloomberg

In Brussel is het op de vergadering van de Europese ministers van Financiën tot een akkoord gekomen over het verlengen van het reddingsprogramma met vier maanden. Maandag moet Griekenland wel een eerste lijst voorleggen van voorgestelde hervormingen.

22.46 uur: Europa-collega's Kris van Haver en Bart Haeck maakten een samenvatting en analyse van deze avond: Athene capituleert voor eurogroep. Hiermee sluiten we deze liveblog af. Bedankt voor het volgen en prettig weekeinde! 

22.16 uur: Wall Street interpreteert het akkoord in elk geval positief. De Dow sloot er op het eerste record van 2015, met dank aan de Brusselse eurovergadering. Toch blijft het nog wachten op maandag: 

 

Varoufakis: als ECB, IMF en Commissie maandag onze voorstellen tot hervorming verwerpen, is de deal van vanavond 'dead and buried'.— Bart Haeck (@barthaeck) 20 februari 2015

 

Het blijft een ingewikkelde situatie, als zelfs een Nobelprijswinnaar economie zoals Paul Krugman dit grapje maakt: 

 

'Cross a godfather with a group of finance ministers and you get an offer you can't understand'' http://t.co/puEPwPXk23— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 20 februari 2015

 

22.07 uur: Hoe gaan de Grieken het akkoord interpreteren? De meningen zijn verdeeld. Minister Schäuble denkt dat de Griekse regering voor een moeilijke uitleg staat, maar commentator Yannis Koutsomitis denkt dat het wel zal meevallen, ook al is dit akkoord niet in lijn met de verkiezingsbeloftes: 

 

Altough I believe Syriza is totally not in line with pre-election pledges, I don't think they will have a trouble with this deal.— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) 20 februari 2015

 

De Griekse minister van Financiën Varoufakis heeft het vooral over het feit dat Griekenland terug 'zijn eigen verhaal' kan schrijven, maar moet toch ook toegeven dat dit eigen verhaal zal moeten worden geschreven samen met de Europese Commissie, het IMF en de ECB.

21.56 uur: Wat wanneer de Griekse regering maandag teleurstelt met haar lijst van hervormingen? Dat krijgen we dinsdag wellicht toch een nieuwe vergadering van de eurogroep. 

 

Official tells me that if [non] troika disapproves of #Greece's Monday reform submission, we have another full #Eurogroup on Tues.— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) 20 februari 2015

 

21.48 uur: De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is duidelijk: zolang het programma voor Griekenland niet succesvol is afgerond, komt er geen geld over de brug. Ondertussen is zijn Griekse collega Varoufakis vooral blij dat er geen vermindering van de pensioenen of geen verhoging van de BTW op de eilanden is opgelegd. 'We spreken nu als gelijken', aldus de Griekse minister, er worden geen lijsten met hervormingen meer opgelegd door buitenlandse instanties. 

Het is duidelijk dat beide excellenties vooral praten voor hun eigen thuisfront, het is nuttig de verklaring van de eurogroep zelf grondig te lezen. 

21.30 uur: De Griekse regering toonde zich tevreden met het akkoord. Zij heeft nu tijd tot een 'nieuwe deal' te komen. Bij het voorstellen van hervormingen voor de tussenliggende periode zal voorrang worden gegeven aan maatregelen waar overeenstemming over bestaat met de europartners: het aanpakken van belastingontwijking, corruptie en humanitaire maatregelen. 

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei dat maatregelen die zijn land nog verder in de recessie zouden duwen, vermeden zijn. Hij verwees naar de versoepeling inzake de begrotingsvereisten. De minister wil vermijden dat er een primair begrotingsoverschot (overschot voor rentebetalingen) wordt opgelegd van 3 procent van het BBP. Het akkoord is een 'kleine stap in een nieuwe richting.' 

21.08 uur: De Eurogroep wil maandag ook een eerste lijst van door de Griekse voorgestelde hervormingen zien. De instituten, zoals de troika (Europese Commissie, IMF en Europese Centrale Bank) tegenwoordig heet, moeten dan zeggen of dat een voldoende basis vormt voor het hele proces. Griekenland moet alle schuldverplichtingen nakomen en geen eenzijdige actie ondernemen. 

De euro en de Amerikaanse aandelenindices stijgen bij het bekendworden van het akkoord. 

21.01 uur: Er is flexibiliteit in het programma en Dijsselbloem hint dat de begrotingsdoelstellingen inzake kunnen worden aangepast rekening houdend met de toestand van de economie. 

20.57 uur: 'Het was een intense vergadering', aldus voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep. Tijdens de persconferentie zegt hij dat het er een eerste stap is gezet in het opbouwen van vertrouwen. Hij bevestigde dat de verlenging voor vier maanden geldt, niet voor zes maanden zoals gevraagd door Griekenland. De Griekse banken kunnen tijdens deze periode een beroep blijven doen het eurozonefonds voor bankherkapitaliseringen.  

20.37 uur: De deal is rond, Griekenland en de eurozone ministers van Financiën zijn akkoord over het verlengen van het reddingsprogramma met vier maanden, aldus Reuters. 

 

20.31: En daar gaan we. Nu ook het gerucht dat er een tweede tekst wordt besproken.

20.28: Het Grieks parlement heeft de stemming geschrapt over voorstellen van  sociale wetten die dinsdag door premier Alexis Tsipras waren aangekondigd. Dat spoort met de - nog steeds officieuze - beslissing dat de regering de komende maanden zonder overleg met de troika - die dus nu 'de instellingen' heten - niet zomaar wetten mag aannemen.

20.08: Er wordt hard gebikkeld over de laatste details, waardoor de persconferentie nu een uur zou uitgesteld zijn. Maar volgens Griekse media zijn dit de grote lijnen: Griekenland krijgt geen schuldenvermindering, blijft onder toezicht van de troika en blijft het reddingsprogramma - en de bijhorende hervormingen uitvoeren en afronden. De regering mag ook niet eenzijdig zelf wetsontwerpen in het parlement indienen die tegen die afspraken gaan. De eurogroep moet beslissen of de voorwaarden vervuld zijn om het extra geld uit te betalen. Dat leest als een grote witte vlag in de strijd tegen austerity.

Program completion with Troika reviews as known,#eurogroup decision 4 disbursement.no unilateral decision,no #Greek demand on debt reduction— Eleni Varvitsiotis (@Elbarbie) February 20, 2015

 

20.02: In Wall Street staat de Dow Jones op een winst van 100 punten  na het nieuws over het nakende akkoord. De Dow is beginnen stijgen rond zeven uur.

19.47: Het lijkt er op dat de Grieken echt aan het plooien zijn en nu veel moeten toegeven, horen we.

19.39: Persconferentie om acht uur, zo meldt het Griekse medium Ekathimerini. Is de Eurogroep klaar om witte rook uit de schoorsteen te laten komen? De Europees commissaris Pierre Moscovici, die op de vergadering van de eurogroep zit, zegt dat het alleszins vooruit gaat.

 

On avance, on avance, on avance..— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) February 20, 2015

 

19.37: Een van die geruchten die - vooral de Griekse media - de wereld insturen, is dat de lening vier maanden zou lopen in plaats van gevraagde zes maanden. 

19.23: Er gaan heel veel geruchten over en weer over details in de tekst, maar wat nu vooral duidelijk lijkt is dat het akkoord nog in de maak en nog niet definitief is. Wel wijst alles er op dat de andere 18 eurolanden het Griekse verzet grotendeels gebroken hebben.

18.43: Er is een parfum van optimisme, horen we in het Justus Lipsius-gebouw. De vergadering is in ieder geval gestart met ontspannen en blije gezichten. De eurogroep is nu pas echt begonnen. Er wordt gesproken over een gezamenlijke tekst die  de voorbije uren in de pendeldiplomatie is besproken en die voor de Duitse en de Griekse regering al gewogen en goed bevonden is. Nu moeten de andere eurolanden akkoord gaan, maar dat zou weinig problemen mogen opleveren.

 

18.39: Een Griekse official meldt dat er een akkoord in de Eurogroep is, zo melden ettelijke bronnen op Twitter. Dit is uiteraard voorlopig met een korrel zout te nemen. 

18.26: Ondertussen, in de categorie 'waanzinnige geruchten'. Het Duitse Bild meldde vrijdag dat de Griekse regering donderdag de verkeerde brief naar Jeroen Dijsselbloem heeft gestuurd en eigenlijk van plan was een versie met duidelijker beloftes te sturen. De Griekse regering ontkent het verhaal. En de Griekse minister van Financiën Varoufakis waarschuwt dat iedereen Bild moet lezen op eigen risico.

One must believe @BILD's tall stories (about us Greeks) at one's peril.— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) February 20, 2015

 

18.15: Meer dan drie uur later dan gepland begint de eurogroep dan toch. De fotografen worden binnen geroepen voor de start van de vergadering. Pendeldiplomatie is afgelopen.

17.43 uur: De vergadering van de Eurogroep is nog steeds niet begonnen. Er is nog altijd vooroverleg aan de gang. Dat vooroverleg is  vooral een confrontatie tussen de twee grootste 'kemphanen' Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, en Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van Financiën. Wie zich de ontmoeting tussen beiden eerder deze maand herinnert, weet dat dat niet simpel is. 

Daarbij zouden Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, IMF-topvrouw Christine Lagarde, Europees commissaris Pierre Moscovici en ECB-voorzitter Mario Draghi optreden als bemiddelaars. Dat viertal is niet toevallig: Dijsselbloem zit de eurogroep voor. Lagarde, Moscovici en Draghi vertegenwoordigen de 'instellingen', zoals de troika nu heet. 

De pendeldiplomatie heeft zelfs al een nieuwe naam. In Nederlandse EU-kringen klinkt het dat zij aan 'post-it-diplomatie' doen: post-itjes over en weer brengen tussen Varoufakis en Schaüble. 

 

Nieuw fenomeen: post-it-diplomatie. Dijsselbloem en Lagarde schijnen met gele briefjes tussen de Duitse en Griekse kamer op en neer te gaan— Tijn Sadée (@tijnsadee) February 20, 2015

 

16.43 uur: Duitsland speelt met vuur, waarschuwen EU-diplomaten. Dat de vergadering van de eurogroep met zoveel vertraging start, komt omdat de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zich zeer onverzettelijk opstelt. Daarom laste eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem spoedoverleg in met de Griekse minister Yanis Varoufakis en IMF-topvrouw Christine Lagarde. Volgens sommige diplomaten zou Berlijn het echt tot een grexit willen laten komen.

‘Als de grootste economie van de eurozone problemen heeft, moet daar natuurlijk naar geluisterd worden. Maar als Griekenland een bocht neemt en dingen op tafel legt die tien dagen geleden onbespreekbbaar waren, moet daar ook rekening mee gehouden worden,’ klinkt het bij de Europese Commissie. Berlijn speelt met vuur, waarschuwt een EU-diplomaat en dat is een echo die bij meerdere delegaties te horen is.

Achter de hoge Duitse rug schuilen meerdere landen. Niet alleen de traditionele ‘haviken’ als Nederland, Finland en de Baltische landen maar ook landen die zelf onder programma stonden of staan, zoals Spanje, Ierland en Portugal, of arme EU-landen als Slowakije.

 

16.27 uur: The Economist schetst nog eens de Griekse problemen in enkele grafieken:

Greece's economic woes in charts http://t.co/720Wnrmkfd pic.twitter.com/7XQKtQShoZ— The Economist (@TheEconomist) February 20, 2015

 

16.20 uur: Later dan verwacht is nu ook de Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, aangekomen. Zijn pogingen om voor de vergadering de partijen dichter bij elkaar te krijgen, lijkt duidelijk niet echt gelukt. 'Het loopt vrij moeilijk', zegt hij. 'Het zal tijd kosten. Het is ingewikkeld. Maar er is reden voor wat optimisme.' Een beetje optimisme dus. Niet veel.

16.04 uur: De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is net binnen in het Justus Lipsius-gebouw. Hij blijft bij zijn standpunt dat de Griekse regering in haar vraag om een verlenging te krijgen van het reddingsprogramma nog onvoldoende heeft duidelijk gemaakt welke hervormingen en besparingen daar tegenover staan. Hij hoopt die verduidelijkingen nu te krijgen, zegt hij. En wat als de Grieken vinden dat ze al genoeg gedaan hebben om tot een compromis te komen? 'Dan verschillen we van mening', zegt Van Overtveldt.

15.46 uur: De verklaring van Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, was aangekondigd voor 15 uur, maar Dijsselbloem is voorlopig nog niet opgedaagd. Het is voorlopig 'wachten op Dijsselbloem'. 

15.34 uur: Overdrijft de Duitse regering in haar verzet tegen een Griekse deal? Er komt in ieder geval tegenwind vanuit Oostenrijk, toch ook een van de strenge landen die een Griekenland-deal bovendien door het eigen parlement moet loodsen. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann brandmerkt de Duitse reactie op het Griekse voorstel als ‘overdreven’, ook al vindt hij dat Griekenland zich aan de feiten moet houden. ‘We moeten hard zijn om de feiten', zei hij daarnet aan Reuters, 'maar wel een manier zoeken om elkaar te vinden’.

 

15.15 uur: Ook de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, is binnen. Hij zegt dat er straks met wat geluk witte rook uit de schoorsteen kan komen.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, is berustender. Hij zegt dat het vandaag niet gaat over één land, maar over alle EU-burgers en over de mate waarin in de Europese Unie afspraken worden nagekomen.

 

15.09 uur: De beurzen houden voorlopig de handrem op tot het begin van de vergadering van de Eurogroep. De Bel20 verliest een half procentje. 

15.00 uur: De prominenten druppelen binnen aan het Justus Lipsius-gebouw in Brussel. Zowel IMF-voorzitter Christine Lagarde als ECB-voorzitter Mario Draghi geven weinig tot geen commentaar. 

14.57 uur: Binnen enkele minuten is er een statement van Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep. 

14.46 uur: De Duitse Bondskanselier Angela Merkel geeft net op dit moment een persconferentie met de Franse president François Hollande. In de eerste plaats over Oekraïne, maar in de marge ook over Griekenland. De teneur daar is dat er nog veel werk op de plank ligt. Zo zijn er volgens Merkel nog een 'groot aantal technische vragen' uit te klaren en 'moet Griekenland op het pad blijven van de politiek die ervoor gezorgd heeft dat er nu de eerste positieve signalen uit Griekenland komt'. 

Merkel en Hollande. ©EPA

14.33 uur: Er komen meer en meer verontrustende signalen over de houding van Duitsland. Berlijn zou het spel hard willen spelen. Zo verklaart de Maltese minister van Financien Edward Scicluna dat Duitsland wel degelijk bereid zou zijn om Griekenland uit de eurozone te laten stappen. Hij spreekt bovendien over 'een blok van landen' die zich hard zouden willen opstellen tegenover Griekenland. Het gaat om Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk. 

'Ik denk dat ze een punt bereid hebben waarop ze zullen zeggen tegen Griekenland: als je eruit wil stappen, stap er dan uit. Ik denk echt dat ze het menen. Ik denk dat landen zoals Duitsland en Nederland erop zullen staan dat Griekenland terugbetaalt voor de solidariteit door zich aan de regels te houden'. 

Er is een punt bereid waarop ze zullen zeggen tegen Griekenland: als je eruit wil stappen, stap er dan uit.
Edward Scicluna
Maltees minister van Financiën

14.23 uur: Het uitstel van de vergadering zou toch te wijten zijn aan weerbarstigheid vanuit Berlijn. Dat vernemen onze collegae ter plekke. De positieve signalen die uitgestuurd werden na het telefoontje tussen Merkel en Tsipras zijn dus misschien wat voorbarig. 

14.15 uur: U mag uzelf deze middag en avond verwachten aan de nodige 'spin' uit verscheidene kampen. Nu klinkt het bij een 'hoge EU-official' dat het onwaarschijnlijk is dat er vanavond een akkoord zal zijn. 

14.07 uur: Vlak voor de start van de Eurogroep komt het Duitse magazine Der Spiegel met een artikel dat stelt dat de Europese Centrale Bank (ECB) plannen klaarheeft om de schok op te vangen bij een eventuele exit van Griekenland uit de eurozone. Dat plan zou een aantal maatregelen bevatten die de eurozone intact moeten houden bij een 'Grexit'. Nog volgens het artikel zou de ECB Griekenland ertoe hebben proberen brengen om kapitaalcontroles in te voeren. 

Maar analisten vinden dat daar weinig 'nieuws' in zit. Integendeel, het zou zelfs nogal raar en onverantwoord zijn als de ECB zich niet voorbereidde op een Grexit, klinkt het. 

 

It'd be weird and irresponsible if the ECB wasn't thinking about contingencies in the event of a Grexit.— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) February 20, 2015

 

13.57 uur: Donderdagmiddag kelderde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble het Griekse voorstel. Merkel zorgde donderdagavond dat het sprankeltje hoop op een deal terugkeerde na een telefoontje met Tsipras. Tsipras verstuurde daarover positieve signalen via Twitter, net als over zijn telefoontje met de Franse president François Hollande. 

 

On the phone with @fhollande He sincerely wants to find a mutually beneficial solution #Greece pic.twitter.com/IgaRu20dNF— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) February 19, 2015

 

Duitsland moet omzichtig te werk gaan, want de spaarzame Duitsers voelen er weinig voor om een blanco cheque voor zes maanden te geven aan de Grieken. De lening moet voldoende gecompenseerd worden door Griekse engagementen over besparingen en hervormen. Iets waar de Grieken net zo veel mogelijk van af willen. 

13.40 uur: De Griekse premier Alexis Tsipras toont zicht tegenover Reuters bijzonder zelfzeker over een goede afloop van de vergadering. Hij zegt dat hij 'zeker' is dat de Griekse vraag voor een verlenging van de lening van zes maanden uiteindelijk wel geaccepteerd zal worden. 'Dit is het moment voor een historische politieke beslissing voor de toekomst van Europa', zo houdt hij de druk op de ketel. 

'Griekenland heeft alles gedaan zodat we tot een oplossing kunnen komen die in het belang is van iedereen: zowel met respect voor de EU-regels als met respect voor de verkiezingsresultaten van de lidstaten'. 

13.34 uur: De vergadering van de Eurogroep begint al met een anderhalf uur uitstel. Oorspronkelijk stond de vergadering gepland om 15 uur, nu begint de ontmoeting om half vijf. Dat meldt de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, op Twitter. Over de reden van het uitstel is niets geweten en of het goed of slecht nieuws suggereert, is eveneens onduidelijk. Om 15 uur zal Dijsselbloem wel een korte verklaring afleggen. 

 

Start #Eurogroup rescheduled to 16.30. Very brief statement president Dijsselbloem somewhere around 15.00 at VIP entrance.— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) February 20, 2015

 

13.23 uur: Welkom. We maken ons op voor de cruciale vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Die moet zich buigen over een verlenging van de huidige Griekse lening met zes maanden. EU-redacteurs Bart Haeck en Kris Van Haver zijn ter plekke in het Justus Lipsiusgebouw, Roland Legrand en Pieter Haeck volgen vanop de redactie van De Tijd in Tour & Taxis. 

Griekenland heeft donderdagvoormiddag een aanvraag voor de verlenging van de lening ingediend. Berlijn torpedeerde aanvankelijk de plannen, bij monde van Financiënminister Wolfgang Schaüble. Maar in de nacht van donderdag op vrijdag is de sfeer toch wat gekeerd.

De Griekse premier Alexis Tsipras hing vijftig minuten aan de telefoon met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat telefoontje zou wat speelruimte gecreëerd hebben om tot een akkoord te komen. Ook de vergadering van de zogenaamde 'Euro Working Group', de experts die de Eurogroep ondersteunen, biedt uitzicht op een deal. Die zou er zo kunnen uitzien. Let wel, dit is werk van de experten. Het zijn uiteindelijk de ministers van Financien die beslissen. 

  • Griekenland krijgt zes maanden verlenging van het reddingsprogramma, waardoor het alle rekeningen kan blijven betalen. Ondertussen kan heronderhandeld worden over een nieuw reddingsplan, aan andere voorwaarden. Daarbij zouden dan zeven op de tien van de huidige hervormingen behouden blijven, en drie op de tien worden veranderd.
  • In ruil aanvaardt ook de Griekse regering het reddingsplan zes maanden langer, dat officieel het Master Financial Assitence Facility Agreement (MFAFA) heet. De technische bewoording is belangrijk, omdat alle afspraken over hervormingen en besparingen - in Athene het Memorandum genoemd - deel uitmaken van dat MFAFA.
  • De Griekse regering moet ook beloven dat het niet eenzijdig wetsontwerpen in het parlement indient die toch ingaan tegen die afspraken over hervormingen. Alles moet dus worden besproken met de Troika die op vraag van Athene  niet meer zo mag genoemd worden: de ECB, de Europese Commissie en het IMF heten nu 'de instituten'.
  • De Griekse regering moet stoppen met in Athene iets anders te zeggen in het Grieks dan ze in Brussel zegt in het Engels.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud