Advertentie

Alberto Núñez Feijóo, de redder van Rajoy

Het Galicische PP-kopstuk, Alberto Núñez Feijóo (Foto: EPA).

Alberto Núñez Feijóo lijkt zich ook de volgende vier jaar 'presidente' van Galicië mag noemen. Zijn conservatieve Partido Popular haalde zondag een volstrekte meerderheid in de noordwestelijke regio. Feijóo redt voorlopig dan ook het vel van de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Alberto Núñez Feijóo deed zichzelf allerminst een cadeau door eind augustus vervroegde verkiezingen uit te schrijven in Galicië. Maand na maand tonen alle peilingen aan dat zijn PP niet echt populair meer is in het Zuid-Europese land na de eindeloze reeks besparingen, belastingverhogingen en hervormingen die de partij de afgelopen maanden op het nationale niveau doorvoerde.

Door de regionale stembusslag een jaar te vervroegen waagde de 51-jarige jurist dan ook een gok. Een beetje uit noodzaak ook. In het aftredende parlement had zijn partij immers maar een zetel op overschot. Een beetje krap met het oog op de nieuwe besparingsronde die de regio waarschijnlijk nog wacht, vreesde Feijóo.

Machtsbasis

Met nieuwe verkiezingen hoopte hij zijn machtsbasis toch een beetje te kunnen versterken. En in dat opzet is hij geslaagd. De PP haalde immers 41 van de 75 zetels in het regioparlement en kan opnieuw alleen regeren.

Om zijn kansen op succes te optimaliseren nam Feijóo de afgelopen twee weken erg bewust afstand van zijn partij en van premier Rajoy. Op zijn verkiezingsmateriaal was geen spoor te bekennen van het partijlogo. Enkel de slogan 'Galicia Primeiro (Galicië eerst). Feijóo 2012' sierde de affiches en de flyers.

De oud-medewerker van de Spaanse ex-premier José María Aznar stelde ook alles in het werk om toch maar zo weinig mogelijk in het openbaar te verschijnen met Rajoy. Slechts twee keer was de Spaanse premier welkom op een verkiezingsmeeting van Feijóo.

Rajoy probeerde op een andere manier een duit in het zakje te doen. Om geen hypotheek te leggen op de kansen van zijn partijgenoot tilde hij de Spaanse vraag om Europese steun voor de hele economie over de regionale verkiezingen.

Verkiezingsbeloftes

Tijdens de campagne ging Feijóo er prat op dat hij al zijn verkiezingsbeloftes uit 2009 nakwam. 'Ik heb de belastingen niet verhoogd en de ambtenarenlonen niet verlaagd. De kiezers gaan me beoordelen op mijn verwezenlijkingen. Het zou absurd zijn met te beoordelen op dingen die anderen gedaan hebben', klonk het met een duidelijke knipoog naar zijn partijgenoot in Madrid.

Maar rozengeur en maneschijn was het de afgelopen drie jaar ook niet in een van de armste regio's van Spanje. Galicië deelde eveneens in de klappen van de economische en financiële crisis.

Sinds 2009 verdubbelde de werkloosheid er tot zowat 22 procent van de beroepsbevolking. De regio kreeg ook af te rekenen met een industriële crisis en de gezondheidszorg en het onderwijs moesten op dieet gaan.

Sinds 2008 nam het aantal armen er jaarlijks met 50.000 toe. Volgens de meest recente cijfers vecht zowat 22 procent van de Galiciërs met de armoedegrens.

Belabberd

Het plaatje begon er de afgelopen twee weken nog meer belabberd uit te zien voor Feijóo nadat de pers op de proppen gekomen was met documenten die aantonen dat hij wat boekhoudkundige truukjes toegepast had om de begroting te doen kloppen in 2009 en 2010.

Bovendien lekte uit dat hij het privévliegtuig van een schatrijke zakenman gebruikte om in Spaanse kringen in Latijns-Amerika campagne te gaan voeren.

Plots stond de geloofwaardigheid van Feijóo op het spel.

Oppositie

Dat de man uit Orense desondanks overeind bleef zondag, heeft veel te maken met de oppositie. De socialisten hangen sinds de verloren nationale parlementsverkiezingen in november vorig jaar in heel Spanje helemaal in de touwen.

En de nationalisten in Galicië rollen al een hele tijd vechtend over straat. De onenigheid was zo groot dat ze zondag met twee verschillende lijsten opkwamen.

Bedankje

Feijóo mag zich ongetwijfeld aan een bedankje van Rajoy verwachten. Want met zijn prestatie bij de regionale verkiezingen heeft hij het vel van zijn gouwgenoot voorlopig gered.

Als de PP in Galicië uit de regeringsboot getuimeld was, was Rajoy in eigen partij vermoedelijk zwaar onder druk komen te staan. Zijn positie werd in de aanloop naar de regionale verkiezingen al in vraag gesteld in eigen rangen.

De hamvraag luidt of Feijóo de hele rit zal uitdoen in Galicië. De afgelopen weken schoven partijgenoten hem immers al naar voren als de ideale opvolger voor de door de Spanjaarden verguisde Rajoy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud