Advertentie

Alcoholconsumptie daalt, behalve bij jongeren

Jongeren in de Oeso-landen drinken onrustwekkende hoeveelheden alcohol. ©ANP XTRA

Sinds de laatste 30 jaar kijkt de bevolking van geïndustrialiseerde landen steeds minder diep in het glas, blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Daartegenover staat dat jongeren steeds meer en op jongere leeftijd alcohol drinken.

De alcoholconsumptie in de Oeso-landen is de laatste 20 jaar met 2,5 procent gedaald. Dat is vooral te danken aan de Zuid-Europese landen, waar de onderzoekers dalingen tot 40 procent registreerden. Vooral Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië doen het goed en ook de Belgen drinken minder.

Daartegenover staat dat de Russen, Esten, Indiërs en Noren veel meer dronken, namelijk tot 60 procent. Met rond de 10 liter alcohol per inwoner blijft de gemiddelde alcoholconsumptie in de Oeso-landen wel hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 6,2 liter.

De onderzoekers verwijzen naar studies die voordelen van alcohol aantonen, maar volgens hen wegen de nadelen in alle Oeso-lidstaten veel zwaarder door. Alcohol maakt meer slachtoffers dan aids, tuberculose en geweld samen en is wereldwijd de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak.

Vooral ‘bingegedrag’ bij jongeren, het drinken van meer dan vijf glazen alcohol in twee uur, baart de organisatie kopzorgen. In zowat alle Oeso-landen drinken jongeren ook alsmaar meer en beginnen op jongere leeftijd. Dat is te wijten aan de toegenomen betaalbaarheid van drank.

Ook gerichte reclamecampagnes voor jongeren om alcohol te nuttigen veroorzaken een mentaliteitswijziging in negatieve zin, zeggen de onderzoekers. Ze waarschuwen dat alcoholgebruik bij jongeren zware gevolgen heeft, omdat het aantal ongevallen door dronkenschap stijgt.

De Oeso roept beleidsmakers dan ook op meer maatregelen te nemen om drinkgedrag tegen te gaan. Anti-alcoholmaatregelen in bijvoorbeeld Canada en Tsjechië werpen hun vruchten af en kunnen als voorbeeld dienen voor andere lidstaten. Een verhoging van de accijnzen op alcohol kan deels een oplossing bieden, aldus Oeso.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud