portret

Alexis Tsipras, symptoom of remedie van Griekse crisis

Alexis Tsipras heeft het Griekse politieke bestel grondig door elkaar geschud. De 40-jarige burgerlijk ingenieur kan zich binnen enkele dagen tot de eerste extreemlinkse premier in een Europese lidstaat kronen. De Athener, die op geen enkele bestuurservaring kan terugvallen, zal snel moeten bewijzen uit het juiste hout gesneden te zijn. Anders dreigt Hellas weer weg te glijden in ellende. Is Tsipras een symptoom van de Griekse crisis of toch de remedie?

'Vandaag beslissen we of de trojka (gevormd door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, red.) naar Griekenland terugkeert om de maatregelen van aftredend premier Antonis Samaras uit te voeren. Of we kunnen ook beslissen dat ons land morgen moeilijke onderhandelingen begint over de terugkeer van de waardigheid en de democratie.'

Met die woorden maakte Alexis Tsipras de Grieken zondagmorgen, toen hij zijn stem uitbracht in een lokaal in Athene, nog eens duidelijk wat volgens hem de inzet van de vervroegde parlementsverkiezingen was.

De 40-jarige ingenieur tapte uit een gekend vaatje. De afgelopen jaren bouwde hij de machtsbasis van zijn partij gestaag uit door flink uit te halen naar de internationale geldschieters van Griekenland. In 2009 moest Syriza zich nog tevredenstellen met 5 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen. Drie jaar later kroonde extreemlinks zich met 27 procent van de stemmen tot tweede partij van het land. En deed het Europa op zijn grondvesten daveren.

Corruptie

Die steile opgang komt niet als een verrassing. Veel beter dan de rest van de politieke klasse in zijn land wist Tsipras te vatten hoe erg zijn landgenoten hun buik vol hadden van de corruptie, het cliëntelisme en de almacht van de oligarchen. En van de zware bezuinigingen die ze de afgelopen 4,5 jaar te slikken kregen.

De telegenieke, welbespraakte Athener verwoordde perfect wat het volk wilde horen: 'We hebben genoeg besparingen geslikt! We zijn genoeg vernederd door Europa en de Duitse kanselier Angela Merkel! We willen onze waardigheid terug en we willen weer kunnen hopen!' 

De Grieken vielen massaal voor zijn discours. Ze gaven de vader van twee kinderen een duidelijk mandaat om zijn beloftes waar te maken en te bewijzen dat hij niet een symptoom maar de remedie voor de Griekse crisis is. Dat belooft een hels karwei te worden. Maar opgeven staat niet in Tsipras' woordenboek. En de vechtersmentaliteit zit hem al van jongs af ingebakken.

Als hij in een zaak gelooft, gaat hij er 200 procent voor. Dat bewees hij op 17-jarige leeftijd al eens. Tsipras kon zich begin jaren 90 helemaal niet vinden in de plannen van de toenmalige socialistische regering om privé-universiteiten toe te laten. Met bevlogen speeches wist hij scholieren en studenten te begeesteren en op te zwepen. Zijn oproep om scholen en universiteiten te bezetten en te leven, te eten en te slapen in de klaslokalen, werd massaal opgevolgd. Maandenlang hielden de scholieren en studenten de protestactie vol. Met resultaat: de regering draaide de hervorming terug. Meteen had Tsipras zijn eerste politieke succes op zak.

Microbe

Hoewel zijn familie nooit politiek actief was, had de politieke microbe Alexis Tsipras al snel te pakken. Op 15-jarige leeftijd schafte hij zich een lidkaart aan van de Jong Communisten. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 koos hij het kamp van radicaal-links - een bont allegaartje van socialisten, trotskisten, maoïsten, ecologisten en andere linksgezinden - boven de orthodoxe communisten.

Al snel bleek hij in het radicaal-linkse blok een van de meest getalenteerde leden te zijn. Na zijn studies burgerlijk ingenieur en ruimtelijke planning begon Tsipras dan ook gestaag te klimmen in de partijhiërarchie. Van 1999 tot 2003 mocht de geboren en getogen Athener al eens van het voorzitterschap proeven bij de jongerenafdeling.

Nadat hij, als zoon uit een eenvoudig middenklassegezin, zijn partij in 2006 uit het niets naar een derde plaats geleid had bij de gemeenteraadsverkiezingen in Athene, kwam zijn carrière in een stroomversnelling terecht. In 2008 schopte hij het als 33-jarige tot partijvoorzitter; een jaar later veroverde hij een zitje in de Vouli, het parlement.

Luxe

Het politieke succes steeg Tsipras vooralsnog niet naar het hoofd. Met zijn vriendin en kroost woont hij in een eenvoudig appartement in een Atheense wijk waar heel wat immigranten wonen. De enige 'luxe' die hij zichzelf permitteert, is een motor van het merk BMW. Daarmee scheurt hij wat graag door de Atheense straten.

Waar het politieke eindpunt van Alexis Tsipras ligt, moet de toekomst uitwijzen. De verwezenlijking van zijn grote droom - het premierschap - komt na de parlementsverkiezingen van zondag heel dichtbij. De fervente fan van Panathinaikos Athene hunkert er ook naar - in navolging van de legendarische Martin Luther King - ooit zijn grote droom te verwezenlijken: alle Grieken gelijke rechten kunnen toekennen.

In heel wat Europese ambtswoningen wachten ze nu wellicht gespannen af wat Tsipras - die geen enkele bestuurservaring heeft - ervan terecht gaat brengen. Hij veilde de afgelopen maanden wel de scherpe kantjes van zijn discours af en verwijderde zelfs het portret van Che Guevara uit zijn kantoor om de Europese partners ervan te overtuigen dat ze niets te vrezen hebben van hem.

Maar tot hij bewezen heeft dat hij uit het goede hout gesneden is en zich als een verantwoordelijke partner kan gedragen, zal de Griekse kwelduivel heel wat Europese leiders ongetwijfeld nog rusteloze nachten bezorgen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud