Advertentie
interview

'Als Europa sociale wetten dicteert, wordt het explosief'

'Meer Europa of meer eurozone is niet altijd het antwoord op onze problemen', zegt de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. ©ANP

De eurolanden moeten meer naar elkaar toegroeien, maar van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem mag Europa de sociale zekerheid niet overnemen.

Op dinsdag 24 januari komt de Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurolanden, spreken op het nieuwjaarsevenement van De Tijd. In interview, dat zaterdag in De Tijd verschijnt, laat hij al zijn licht schijnen op de uitdagingen die Europa de komende twaalf maanden wachten.

Zo is de sociaaldemocraat ervan overtuigd dat 2017 geen crisisjaar wordt, dat de populisten nergens aan de macht zullen komen en dat het met Griekenland wel in orde komt. Daarenboven ijvert hij voor verdere sociaaleconomische hervormingen om een nieuwe crisis te vermijden.

Diepere integratie

Om een nieuwe eurocrisis te voorkomen, pleiten sommigen voor een diepere integratie van de eurolanden. Zo zou een gezamenlijk werkloosheidssysteem kunnen worden uitgebouwd om zware crisissen voor bepaalde landen makkelijker verteerbaar te maken.

Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurolanden, ziet dat evenwel niet zitten. 'Meer Europa of meer eurozone is niet altijd het antwoord op onze problemen. Integendeel, als Brussel de sociale wetten dicteert, dreigt een explosieve situatie.'

Europese sociale zekerheid

Dijsselbloem wijst erop dat de negentien eurolanden elk een eigen systeem van werkloosheid hebben. 'In het ene betaalt de overheid de uitkeringen uit, bij een andere de vakbonden. En mensen vinden het systeem zoals ze het kennen het beste. Dat is normaal, want de nationale identiteit zit ook in instituties zoals het werkloosheidssysteem of het pensioenstelsel', stelt hij.

'Pleiten voor een Europees pensioen, komt in Nederland neer op het gooien van een handgranaat', weet Dijsselbloem. 'Dat pensioenstelsel onze nationale trots, daar raak je niet ongestraft aan.'

Lees het volledige interview met Jeroen Dijsselbloem zaterdag in De Tijd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud