Advertentie

Amazon moet 250 miljoen euro betalen aan Luxemburg

Margrethe Vestager verplicht Luxemburg 250 miljoen euro terug te vorderen van Amazon. ©AFP

EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager eist dat Luxemburg ongeveer 250 miljoen euro terugvordert van het Amerikaanse internetwarenhuis wegens niet-betaalde belasting.

Amazon is gevestigd in het Groothertogdom Luxemburg en geniet volgens Vestager illegale staatssteun door een gunstige belastingdeal uit 2003, die in 2011 werd verlengd.

Amazon hoefde over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen, en droeg daardoor vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, zegt Vestager. 'Dat is illegaal onder de Europese regels. Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan multinationals die niet beschikbaar zijn voor anderen.'

Luxemburg hanteerde een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen, meent de Deense. Zo werden de interne verrekeningen van het bedrijf opgeblazen.

Vestager: 'Ze schoven met het grootste deel van hun winsten tussen twee in Luxemburg gevestigde Amazon-bedrijven. Bij het ene bedrijf werken 500 mensen, in het andere nul. Die houdstermaatschappij was een lege huls, zonder kantoren.'

Luxemburg ontkent beschuldiging

In een reactie ontkent Luxemburg dat het schuldig is aan het geven van illegale staatssteun. Het land laat weten kennis te nemen van het besluit van Vestager en gaat het grondig analyseren.

De regering stelt dat ze altijd volledig heeft meegewerkt met Vestagers onderzoek en zegt hard mee te doen aan de strijd tegen 'schadelijke belastingontwijking'. Ook claimt Luxemburg sterk te hechten aan 'fiscale transparantie'.

Het is niet de eerste keer dat Vestager haar pijlen op Luxemburg richt. In 2015 werd het land opgedragen 30 miljoen euro terug te halen bij Fiat. Naar fiscale deals met de fastfoodreus McDonald's en het Franse energieconcern Engie doet de Europese Commissie nog onderzoek.

Ierland aangeklaagd in Apple-zaak

Vorig jaar augustus sommeerde Vestager de Ierse fiscus om 13 miljard euro achterstallige belasting te innen bij de Amerikaanse techreus Apple, die in Dublin zijn Europese hoofdzetel heeft. Ze maakte woensdag bekend dat ze de Ierse regering voor het Europees Hof van Justitie daagt wegens nalatigheid in de Apple-zaak.

'Meer dan een jaar nadat de commissie dit besluit heeft genomen, heeft Ierland het geld nog steeds niet geïnd, ook niet gedeeltelijk', zegt Vestager. 'We begrijpen dat de terugvordering moeilijk kan zijn, maar lidstaten moeten voldoende voortgang boeken om de concurrentie te herstellen.'

Het Amerikaanse bedrijf kreeg volgens de Europese Commissie illegale staatssteun dankzij belastingvoordelen die andere bedrijven niet kregen.

In 2014 opende de Commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. Daaruit bleek volgens Vestager dat Apple in 2014 feitelijk slechts 0,005 procent belasting betaalde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud