Amper dooi tussen Poetin en Porosjenko

©KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Zeldzaam overleg tussen de presidenten van Oekraïne en Rusland heeft gisteren veel eisen en weinig beloftes opgeleverd. Ook op het terrein ging de stellingenoorlog voort.

‘Het lot van Europa en de wereld staat hier op het spel.’ Met die dramatische boodschap maakte de Oekraïense president Petro Porosjenko gisteren zijn opwachting in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar hij voor het eerst sinds juni samenzat met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Namens de Europese Unie trachtte de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid Catherine Ashton te bemiddelen. Ook Karel De Gucht en Günther Oettinger, de respectieve eurocommissarissen van Handel en Energie, waren aanwezig, vanwege de ingevoerde Europese sancties tegen Rusland. Maar na afloop was er, zoals gevreesd, nog steeds amper uitzicht op een snelle ontmijning van de al maanden durende crisis tussen Oekraïne en Rusland.

Poetin onderstreepte het ‘belang van dialoog’, want ‘dit conflict kan niet militair opgelost worden’. Moskou blijft volhouden dat het de pro-Russische rebellen in Oekraïne niet bijstaat of bewapent. Luttele uren voor het vredesoverleg verspreidde de Oekraïense overheid echter beelden van tien Russische militairen die maandagnacht opgepakt waren op Oekraïense bodem. Paracommando’s op een geheime missie, volgens Kiev. Gewoon verdwaalde militairen die in Rusland op trainingsmissie waren, en ‘per abuis’ de grens met Oekraïne overgestoken hadden, aldus Moskou.

Ondertussen gingen de gevechten tussen de rebellen en het overheidsleger in het oosten van Oekraïne gisteren gewoon voort. Vooral nabij het stadje Novoazosk, zo’n 20 kilometer van de Russische grens, werd hevig slag geleverd. Net over de grens, waarschuwde Kiev, is het Russische leger bovendien bezig met de opbouw van een indrukwekkende troepenmacht, die beschikt over tanks en raketplatformen.

President Porosjenko maakte in Minsk dan ook nogmaals zijn eisenpakket over aan Poetin. Vooraleer de weg naar vrede ingeslagen wordt, moet eerst de grenscontrole tussen Oekraïne en Rusland hersteld worden. Rusland moet zijn wapenleveringen aan de separatisten stopzetten, en die rebellen dwingen Oekraïense oorlogsgevangenen vrij te laten. Tot slot moeten waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa toegang krijgen tot het conflictgebied in het oosten van Oekraïne.

Poetin dreigde gisteren met economische sancties tegen Kiev, als dat alsnog het associatie- en vrijhandelsakkoord met de EU ratificeert. Porosjenko’s voorganger Viktor Janoekovitsj weigerde dat eind vorig jaar te doen, waarna de crisis in Oekraïne losbarstte. Volgens Poetin zou Oekraïne dankzij dat verdrag Europese goederen kunnen invoeren, en weer transporteren richting Rusland, waardoor Moskou zo’n 2 miljard euro aan importtaksen zou mislopen. Poetin leek even te zijn vergeten dat hij zelf een importverbod op Europese goederen ingevoerd heeft, als vergelding voor de Europese sancties.

Die beginnen trouwens steeds meer te wegen op de Russische economie. De groeiprognose voor 2015 werd gisteren gehalveerd naar amper 1 procent. Tegelijk kondigde Rusland aan 5 miljard euro staatssteun te verlenen aan de financiële instellingen VTB en Rosselkhozbank, die amper nog buitenlands kapitaal kunnen ophalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud