Advertentie

Andalusië vervroegd naar stembus

De partij van de Spaanse premier, Mariano Rajoy, zou kunnen profiteren van de vervroegde regionale verkiezingen in Andalusië om in de zuidelijke regio aan de macht te komen. ©EPA

De inwoners van de Spaanse regio Andalusië trekken in maart vervroegd naar de stembus. De regionale verkiezingen worden een belangrijke test voor de krachtsverhoudingen tussen de conservatieve PP van premier Mariano Rajoy, de socialisten van PSOE en de anti-establishmentpartij Podemos.

De zuidelijke regio Andalusië trapt op 22 maart een druk verkiezingsjaar in Spanje op gang. Nieuwe regionale verkiezingen zijn onvermijdelijk nadat de socialistische PSOE de regering met het extreemlinkse Izquierda Unida (IU) zondagavond opgeblazen heeft. 

De val van de regering komt niet als een verrassing. De PSOE en IU begonnen in 2012 met frisse tegenzin aan een gezamenlijk avontuur. De kiezer had hen tot een verstandshuwelijk gedwongen.

De afgelopen weken staken de twee partijen de ergernis over elkaar niet langer onder stoelen of banken. De socialistische premier van de regio, Susana Díaz, bezegelde zondagavond het lot van de coalitie.

Volgens de deelstaatpremier was samen doorgaan niet langer een optie 'omdat IU te kennen gegeven had in de zomer van dit jaar een intern referendum te willen organiseren over het voortbestaan van de coalitie met PSOE'.

De socialisten verwijten IU ook te nadrukkelijk toenadering te zoeken tot Podemos. Die anti-establishmentpartij zit sinds enkele maanden flink in de lift in de peilingen. 'Die toenadering tot Podemos doet IU steeds verder wegdrijven van PSOE', klonk het.

De regionale stembusslag in Andalusië wordt een eerste belangrijke electorale graadmeter. Hij moet duidelijk maken wat de krachtsverhoudingen zijn tussen de conservatieve Partido Popular van Spaans premier Mariano Rajoy, de socialisten van PSOE en Podemos. Gesteld dat die partij op korte termijn voldoende volk weet op te trommelen om een verkiezingslijst samen te stellen.

Volgens de meest recente peilingen zou de PP kunnen profiteren van het gekibbel tussen PSOE en IU. De partij ligt dan ook nipt op kop in de polls. Maar ze wordt op de hielen gezeten door de socialisten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud