Anderhalf miljoen Duitsers weggecijferd

(foto: Reuters) ©REUTERS

Duitsland telt 80,2 miljoen inwoners, anderhalf miljoen minder dan Duitse cijferaars tot nog toe dachten. Dat leert de eerste volkstelling bij de oosterburen sinds de hereniging.

80,2 miljoen. Dat is het aantal inwoners van Duitsland, op basis van de grote volkstelling die de statistische dienst in 2011 liet uitvoeren. Tot nog toe moesten de cijferaars van Destatis met het betere nattevingerwerk het aantal landgenoten ramen.

Of het mindere nattevingerwerk: 'We tellen 1,5 miljoen inwoners minder dan we tot nog toe dachten', erkent de Duitse oppercijferaar Roderich Egeler. Lokaal kunnen de verschillen frappant zijn en potentieel een impact hebben op de federale en regionale subsidiestroom. Aken, bijvoorbeeld, telt 8,5 procent minder inwoners dan gedacht.

Opvallend is dat de statistische diensten tot nu vooral het aantal buitenlanders overschat hebben. Er zijn 428.000 of 0,6 procent minder 'Duitse Duitsers' dan gedacht, statistisch gezien een heel geringe afwijking. Maar het aantal buitenlanders binnen de landsgrenzen ligt 1,1 miljoen of 15 procent lager dan gedacht. Het zijn er volgens de nieuwe telling 6,2 miljoen, of 7,7 procent van de bevolking.

Van de 80,2 miljoen heeft iets minder dan de helft - 40 miljoen - een job. Van de 'bevolking op beroepsleeftijd' - tussen 15 en 74 jaar - is 64,5 procent effectief aan het werk. 

In mei 2011 telde Duitsland 15 miljoen inwoners met een 'migratie-achtergrond'. Dat zijn zowel buitenlanders als etnische Duitsers die sinds 1955 uit vroegere Duitse gebieden of de voormalige Sovjet-Unie teruggekeerd zijn. Tussen de deelstaten is er een enorm verschil: in Hamburg ligt dat percentage op 27,5 procent, in de oostelijke deelstaten minder dan 5 procent. 

Huurdersnatie

De telling bevestigt wel dat Duitsland een land van huurders is. Slechts 45,8 procent van de gezinnen is eigenaar van de woonst. Ook hier zijn de regionale verschillen erg groot: in de zuidwestelijke deelstaten Rijnland-Pals (57,6%) en Saarland (62,8%) hebben kopers de bovenhand, Berlijn is met slechts 15,6 procent eigenaars misschien wel de Europese huurdershoofdstad.

Met een leegstand van slechts 1,5 procent is de woningmarkt in havenmetropool Hamburg erg krap te noemen. In ontvolkte oostelijke deelstaten als Saksen en Saksen-Anhalt staat daarentegen bijna 10 procent van de woningen leeg.

De volkstelling is de eerste sinds de hereniging van Duitsland in 1990. West-Duitsland telde een laatste keer de koppen in 1987, Oost-Duitsland in 1981.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud