Angela Merkel is haar kroonprinses kwijt

Annegret Kramp-Karrenbauer neemt ontslag als voorzitster van de Duitse CDU. ©Harald Tittel/dpa

Annegret Kramp-Karrenbauer, de gedoodverfde opvolgster van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, neemt ontslag als voorzitster van de CDU en is geen kandidaat-bondskanselier meer.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel moet op zoek naar een nieuwe opvolger. Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) stapt na een desastreuze politieke week op als voorzitster van de CDU en is niet langer kandidaat-bondskanselier.

Thüringen

De aanleiding is de politieke crisis in Thüringen, waar de CDU vorige week het cordon sanitaire met extreemrechts brak. De liberaal Thomas Kemmerich werd er verkozen tot minister-president van de deelstaat met de steun van de CDU én het extreemrechtse Alternative für Deutschland.

De aanstelling van Kemmernich joeg een schokgolf door Duitsland. Nog geen dag na zijn verkiezing nam hij al ontslag.

Maar ook in de CDU zinderde de schok na. De beslissing van de CDU-afdeling in in zette voorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer (57) in de partij compleet voor schut. Ze drong er na de aanstelling van Kemmerich op aan dat de situatie in de deelstaat wordt opgelost via nieuwe verkiezingen, maar de lokale CDU - die groot genoeg is om die verkiezingen te blokkeren - weigerde dat.

Brokkenparcours

Merkel koos Annegret Kramp-Karrenbauer, bijgenaamd AKK, eind 2018 zelf uit als haar opvolgster. Maar ze reed een brokkenparcours. Ze wordt verweten te links te zijn voor de partij én te weinig gezag uit te stralen.

Het maakt dat de vraag wie Merkel opvolgt weer helemaal openligt. Merkel was voorzitster van de CDU van 2000 tot 2018 en is sinds 2005 bondskanselier. De CDU is de grootste partij van de Europese Volkspartij, die de grootste fractie in het Europees Parlement is.

Later maandag geeft AKK meer uitleg op een persconferentie. Verwacht wordt dat ze aanblijft als de Duitse minister van Defensie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud