'Annus Harrybilis' doet Huis van Windsor daveren

De gewezen Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle gaven zondag een interview aan de Amerikaanse talkshowhost Oprah Winfrey. ©AFP

Racisme, enorme psychische druk en onbegrip: de verwijten van ex-prins Harry en echtgenote Meghan Markle aan het Britse koningshuis zijn snoeihard. Toch zal het godgegeven instituut van traditie en continuïteit ook deze crisis overleven. Dat legt ook Harry en Markle geen windeieren.

Dat leden van haar schoonfamilie meermaals vroegen hoe donker de huidskleur zou zijn van hun zoontje Archie, die na zijn geboorte geen prinselijke titel kreeg. Dat ze als vrouw amper rechten had. En dat de druk zo groot was dat ze 'niet meer wilde leven', en psychische hulp haar ontzegd werd vanwege 'ongepast voor het instituut'. Op schoot bij de talkshowhost Oprah Winfrey hebben Meghan Markle, de dochter van een Afro-Amerikaanse moeder, en de gewezen prins Harry het Britse koningshuis zondagavond beticht van onderhuids racisme en een ijskoud 'gebrek aan steun en begrip'.

Ik wilde niet meer leven. Dat was een beangstigende, constante gedachte.
Meghan Markle
Gewezen hertogin van Sussex

Het interview, dat ruim 100 miljoen Amerikaanse en Britse kijkers lokte, sloeg in als een splinterbom die de meningen trans-Atlantisch hevig verdeelde. Fans loofden Markles ontboezemingen als een moedige steunbetuiging aan de Black Lives Matter- en #MeToo-activisten. De Britse oppositiepartij Labour sprak van 'choquerende aantijgingen' en riep de koninklijke familie op een grondig onderzoek te voeren. Illustratief voor het 'Annus Harrybilis' van koningin Elizabeth, kopte de krant Metro.

Weerzinwekkend

Begin 2020 kondigden haar kleinzoon en Markle aan dat ze niet langer hun koninklijke verplichtingen zouden nakomen. Ze gaven hun eretitels terug en vestigden zich in de Verenigde Staten, ver weg van de 'toxische' Britse tabloids die met 'koloniale ondertonen' hun 'geestelijke gezondheid vernietigden'. De gelijkenissen met de mentale implosie van Harry's moeder Diana Spencer, die vorig najaar centraal stond in de Netflix-reeks 'The Crown', zijn pijnlijk.

Voorts moest Elizabeth de brexit slikken, terwijl de coronapandemie al 125.000 onderdanen heeft gedood. Eind 2019 werd haar tweede zoon, prins Andrew, op non-actief gezet wegens banden met het seksnetwerk rond de pedofiel Jeffrey Epstein. En haar echtgenoot, de 99-jarige prins Philip, ligt al drie weken in het ziekenhuis.

Dat Harry en Markle net nu zwaar uithalen, ontlokt dan ook forse kritiek. 'Verschrikkelijk' en 'weerzinwekkend', reageerden royalistische Conservatieve parlementsleden en media. Hypocriet, omdat ze de tabloids ontvluchtten, maar nu zelf de massamedia opzoeken. Dat Archie om raciale redenen geen prins werd, is, tenminste deels, ook feitelijk onjuist. Volgens de regels die koning George V in 1917 opstelde, krijgen enkel de kleinkinderen van de monarch die titel. Archie is het achterkleinkind van Elizabeth.

Dysfunctioneel

Is dit de zoveelste imagoschade voor de Windsors? Absoluut. Komen ze dit weer te boven? Zeer zeker. De Queen beleefde in 1997 al eens een annus horibilis, toen haar onderkoelde reactie op de dood van Lady Di de volkswoede opwekte. Of in 1992, toen haar kasteel van Windsor deels afbrandde en drie van haar vier kinderen scheidden. Of in 1977, toen ze haar zilveren jubileum vierde in een bankroet land en The Sex Pistols haar verweten 'no human being' te zijn. Ook daarvoor ging de Britse monarchie vaak door zwaar weer. In 1936 was er al een constitutionele crisis toen koning Edward VIII verzaakte aan de troon om te huwen met een gescheiden Amerikaanse. Zo zijn de royale controverses even legio als er sinds de 9de-eeuwse Engelse vorst Alfred de Grote troonsopvolgingen waren.

Het contact met onze familie is essentieel in deze tijden.
Elizabeth II
Britse koningin

Cynici omschrijven het Britse koningshuis dan ook als 's lands meest dysfunctionele familie, met de nadruk op 'fun'. Als een onafgebroken soap van rivaliserende edellieden, een mystiek instituut dat nu eens trots en troost opwekt, en dan weer afgunst en afkeuring. Een onverwoestbaar baken van traditie en continuïteit, dat gekneld tussen eeuwenoud protocol en de vox populi amper kan reageren, maar wel steeds meer een mondiaal merk werd. Het is exemplarisch dat Britse republikeinen een verwaarloosbare minderheid zijn, en dat ook na de 'Oprah Show' blijven.

Netflix-miljoenendeal

Zelfs zonder titels en financiële ondersteuning van de Britse belastingbetaler en de puissant rijke kroon blijven ook Harry en Markle daarvan profiteren. De Amerikaanse zender CBS betaalde 9 miljoen dollar voor de uitzendrechten van het interview, al kreeg het koppel zelf geen cent. Een recente deal met Spotify om podcasts te maken leverde hen wel tot 18 miljoen dollar op. Hun vijfjarig contract met Netflix zou zelfs tot 100 miljoen waard zijn. Harry krijgt 1 miljoen per spreekbeurt. 'Influencer' Markle flirtte dan weer met het modehuis Givenchy. Allemaal dankzij het sterrenstof dat de koninklijke familie verspreidt.

En zo zullen Harry en zijn echtgenote nooit echt helemaal loskomen van het Huis van Windsor. Of zoals grootmoeder Elizabeth, luttele uren voor het interview, het verwoordde tijdens een televisietoespraak voor de onderdanen van de Britse Gemenebest: 'Het contact met onze familie is essentieel in deze tijden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud