Anti-terreurbevoegdheden in Groot-Brittannië onder vuur

Glenn Greenwald (L) en zijn partner op de luchthaven van Rio de Janeiro. - Foto: Ricardo Moraes. ©REUTERS

De Britse oppositiepartij Labour wil het debat openen over het gebruik van bepaalde anti-terreurpraktijken. Zondag werd de partner van een aan Edward Snowden gerelateerde journalist van The Guardian negen uur vastgehouden op de luchthaven van Heathrow.

David Miranda is de vriend van Glenn Greenwald, journalist voor de Britse krant The Guardian, die samen met NSA-klokkenluider Edward Snowden een reeks artikelen schreef over de afluisterpraktijken van de dienst. Toen Miranda op weg was naar Rio de Janeiro via de luchthaven van Heathrow in Londen, werd hij door de Britse autoriteiten tegengehouden. Alle mobiele apparaten moest hij afgeven en in totaal werd hij 9 uur vastgehouden.

Miranda werd tegengehouden op basis van de 'Terrorism Act', wat de Britse oppositiepartij Labour ertoe brengt om het debat te openen over de anti-terreurbevoegdheden. 'De opsluiting van Miranda heeft voor consternatie gezorgd en het ministerie van Binnenlandse Zaken moet nu verantwoorden op welke manier dat gerechtvaardigd was,' stelt Yvette Cooper, voor Labour gespecialiseerd in Binnenlandse Zaken.

'Elke suggestie dat die anti-terreurbevoegdheden niet juist gebruikt worden, moet goed onderzocht worden,' aldus Cooper. 'De publieke steun voor deze bevoegdheden mag niet eroderen door ze fout te gebruiken.'

In Groot-Brittannië hebben agenten de bevoegdheid om in luchthavens, havens en grensgebieden verdachten te stoppen, te ondervragen en zelfs op te sluiten. Voor zover bekend zou Miranda niet gearresteerd zijn of opgesloten.

Documenten lekken

Ondertussen dreigt Greenwald ermee om extra documenten te publiceren en dat het daarbij Groot-Brittannië wel eens zou 'kunnen spijten' dat ze zijn vriend Miranda negen uur hebben vastgehouden. Greenwald kreeg zo'n 15.000 à 20.000 documenten doorgespeeld van NSA-klokkenluider Edward Snowden, die onderdak heeft gekregen in Rusland.

'Ik zal veel agressiever zijn in mijn verslaggeven, ik ga veel meer publiceren, ook over Engeland en hun afluistersysteem,' kondigde Greenwald aan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud