Advertentie
Advertentie

Antibiotica voor dieren splijt Europees Parlement

Een boer drijft zijn schapen op samen met een hond. ©ANP

Moeten kritische antibiotica gereserveerd worden voor menselijk gebruik? En dreigen hoevedieren, katten en honden daarvan het slachtoffer te worden? Die vraag splijt het Europees Parlement.

Een voorstel van het groene Europarlementslid Martin Häusling om de toediening van antibiotica aan dieren zwaar in te perken leidt tot turbulentie in Straatsburg. Jaarlijks sterven 33.000 mensen in Europa en 700.000 wereldwijd aan een infectie omdat de ziekteverwekker resistent werd voor antibiotica, blijkt uit cijfers van 2015. Wereldwijd kan het aantal doden door antibioticaresistentie tegen 2050 oplopen tot meer dan 10 miljoen per jaar. Dat is meer dan het aantal kankerdoden.

Die evolutie zette Europa aan tot een strenger beleid. Europese wetgeving uit 2019 verbiedt vanaf 2022 het preventief en collectief gebruik van antibiotica in dierenvoeding. Residu's van antibiotica in vlees of andere dierlijke producten moeten in korte tijd uit het systeem, om de resistentie van mensen niet te verhogen.

Ondoordacht gebruik kan niet als we nog werkzame antibiotica willen.
Sara Matthieu
Europees Parlementslid Groen

Kritische antibiotica

Die wetgeving bepaalt ook dat een reservegroep van kritische antibiotica wordt voorbehouden voor menselijk gebruik. De Europese Commissie legde via afgeleide wetgeving - een soort koninklijk besluit - de criteria en voorwaarden vast voor die kritische antibiotica. Häusling wil de lijst van kritische antibiotica voor dieren streng beperken en vraagt het parlement tegen de tekst van de Commissie te stemmen.

Bepaalde infecties bij dieren zullen niet langer behandeld worden. The Greens want to let our dogs die.
Hilde Vautmans
Europees Parlementslid Open VLD

De groene fractie steunt Häusling. 'Ondoordacht gebruik kan niet als we binnenkort nog antibiotica willen hebben die werkt', zegt Sara Matthieu, Europees Parlementslid voor Groen. Ze wijst de vleesindustrie met de vinger, 'die door het massale gebruik van antibiotica ervoor zorgt dat mens en dier almaar meer resistent worden'. Matthieu benadrukt ook dat het verwerpen van de tekst geen gevaar schept voor huisdieren: de Commissie moet terug naar de tekentafel.

-70
procent
Het gebruik van kritische antibiotica door dierenartsen is in België in acht jaar gedaald met 70 procent.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) is er minder gerust in. 'Bepaalde infecties bij dieren zullen niet langer behandeld kunnen worden. The Greens want to let our dogs die.' De centrumrechtse EVP en zijn Duitse fractievoorzitter Manfred Weber leiden het verzet. De kans is zeer groot dat het bezwaar van Häusling wordt weggestemd.

Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) benadrukt dat het gebruik van gewone antibiotica bij dieren in België al gedaald is met 40 procent en tegen 2024 naar -65 procent gaat. Het gebruik van kritische antibiotica is in ons land al met 70 procent gedaald. 'Een bijna totaalverbod voor kritische antibiotica voor dieren zou menselijke gezondheidsproblemen creëren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud