in memoriam

Architect van Luxemburg als financieel centrum overleden

Groothertog Jean, het vroegere staatshoofd van Luxemburg, is dinsdag op 98-jarige leeftijd overleden.

Groothertog Jean, het oud-staatshoofd van Luxemburg, is dinsdag overleden. Dat heeft het Luxemburgse hof in een kort communiqué bekendgemaakt. Groothertog Jean was 98 jaar. Hij regeerde vanaf 1964 en droeg in 2000 de troon over aan zijn oudste zoon Henri, de huidige groothertog.

'Het is met grote droefheid dat ik het overlijden van mijn geliefde vader bekendmaak. Onze koninklijke hoogheid groothertog Jean heeft ons in vrede verlaten, omringd door de liefde van zijn familie', schrijft groothertog Henri. De gezondheid van Jean was tijdens het paasweekend fors achteruitgegaan. In de dagen ervoor was Jean met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis.

Groothertog Jean behoorde tot de laatste veteranen van de bevrijding aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Hij nam als luitenant en verbindingsofficier van de Irish Guards deel aan de geallieerde landing in juni 1944 in Normandië, daarna rukte hij met de Britten op naar Brussel en naar Nederland. Hij was het enige staatshoofd dat actief deelnam aan de landing in Normandië.

Zus Boudewijn

Jean trouwde in 1953 met prinses Joséphine-Charlotte, de zus van de Belgische koningen Boudewijn en Albert II. Samen kregen ze vijf kinderen. In 1964 volgde hij zijn moeder, groothertogin Charlotte, op als staatshoofd van Luxemburg, een functie die hij tot oktober 2000 vervulde.

Na zijn aftreden trok Jean zich terug op kasteel Fischbach, in het noorden van Luxemburg. Zijn vrouw overleed in 2005 en de jongste jaren nam hij steeds minder deel aan het openbare leven, al was Jean in 2014 wel in Normandië aanwezig voor de grote internationale herdenking van D-day.

Transformatie

Tijdens de regeerperiode van Jean wist het kleine Luxemburg onder de paraplu van de Europese Unie zijn plek in de wereld definitief te vinden. Het is van een overwegend agrarisch ministaatje met verouderde industrie uitgegroeid tot een van de belangrijkste financiële centra van Europa.

De staatsbegrafenis vindt plaats op zaterdag 4 mei in Luxemburg-stad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud