Advertentie

'Aspirine kan kans op kanker inperken'

Pijnstiller. ©Rob Huibers/Hollandse Hoogte

De dagelijkse inname van een aspirine kan het aantal kankergevallen reduceren, blijkt uit een Britse gezaghebbende studie. Vooral mensen tussen 50 en 65 jaar zouden moeten overwegen om over langere periode regelmatig een aspirinetablet in te nemen.

Het is al langer geweten dat aspirinetabletten naast een pijnstillend effect ook de kansen op een hartaanval of beroerte kunnen verminderen. Maar een inname van aspirine kan ook leiden tot een maagbloeding, wat voor sommige mensen fataal kan zijn. Een nieuwe studie van het team van professor Jack Cuzick, hoofd van het centrum voor kankerpreventie van de Queen Mary University in Londen, woog de voordelen en nadelen van aspirine tegen elkaar af. 

Daaruit blijkt dat bij een langdurige inname van aspirine, ongeveer dagelijks voor een periode van tien jaar, er 35 procent minder gevallen van maagkanker zijn. Ook het aantal gevallen van slokdarmkanker zou terugvallen met 30 procent. De aspirine kan ook een effect hebben op een aantal andere kankers. Het aantal longkankers zou terugvallen met 5 procent, het aantal gevallen met prostaatkanker met 10 procent. 

Het neveneffect van de aspirinekuur zou wel een verhoogd risico op maagbloedingen zijn. Het innemen van een aspirine voor een periode van tien jaar kan de kans op een maagbloeding bij 60-plussers verhogen van 2,2 naar 3,6 procent. Maar dat verhoogde risico zou er vooral zijn bij mensen die kampen met de bacterie Helicobacter pylori. Die bacterie leeft in het slijmvlies van de maagwand. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud